latinica  ћирилица
10/01/2017 |  18:13 | Autor: RTRS

Fila: Beograd traži izručenje Haradinaja za djela kojih nije bilo u Haškoj optužnici

Advokat Toma Fila izjavio je da Srbija traži izručenje Ramuša Haradinaja za nova djela koja nisu bila u optužnici Haškog tribunala.
Toma Fila - Foto: Novosti.rs
Toma FilaFoto: Novosti.rs

Fila je naglasio da je haško Tužilaštvo Haradinaja optužilo tako da on bude oslobođen.

"Tužilaštvo ima mehanizme da optužnicu, ukoliko želi, napiše tako da ona bude odbijena, odbačena ili da predmet zastari", rekao je Fila povodom ocjena međunarodnih pravnih stručnjaka da Haradinaj može biti izručen Srbiji samo ako se zločini za koje ga tereti Srbija razlikuju od onih na osnovu kojih mu je suđeno u Hagu, prenose beogradski mediji.

Odgovarajući na pitanje pod kojim uslovima Francuska može Srbiji da izruči Haradinaja, Fila je rekao da tamošnji sud mora na osnovu dokaza kojim raspolaže Srbija da utvrdi da slučaj protiv Haradinaja nije politički, a srpska strana sud treba da uvjeri da suđenje Haradinaju u Beogradu ne bi imalo političke implikacije.

On je naglasio da je lično pesimista u pogledu pozitivnog odgovora Francuske na zahtjev Srbije za izručenje.

"Reakcija celog zapada je da mi ne treba da raspisujemo poternice i da zločini počinjeni nad Srbima ne treba da budu kažnjeni", rekao je Fila, koji je zastupao optuženike pred Haškim tribunalom.

On smatra da je za Srbiju neprihvatljiv prijedlog izvršnog direktora Međunarodne advokatske komore Marka Elisa prema kojem Srbija ima mogućnost da prizna da je riječ o politički osjetljivom pitanju i da zatraži od Francuske da ona podigne optužnicu i sudi Haradinaju na osnovu principa univerzalne jurisdikcije o ratnim zločinima.

"To je mač sa dve oštrice", rekao je Fila i dodao da bi "Francuzi odbili da to prihvate, a da bi Srbija tako priznala da bi suđenje bilo političko".

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je danas francuskim pravosudnim organima zahtjev za izručenje Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je uhapšen u srijedu - 4. januara u Francuskoj, na osnovu potjernice Srbije iz 2004. godine.

Tužilaštvo Srbije tereti ga za teška djela ratnog uločina na Kosmetu 1998, odnosno 1999. godine.

Izvor: Srna