latinica  ћирилица
10/01/2017 |  19:48 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Proslava Dana Republike - glavna tema u federalnim medijima, brojni primjeri govora mržnje (VIDEO)

Proslava Dana Republike glavna je tema u federalnim medijima. Brojne izvještaje o 9. januaru, na portalima prate komentari, puni govora mržnje.
Govor mržnje na internetu - Foto: RTRS
Govor mržnje na internetuFoto: RTRS

Da su izašli iz domena nacionalizma, upozoravaju stručnjaci. Kažu - primjer su šovinizma, koji prijeti zajedničkoj budućnosti.

Negativni komentari na tekstove u čijem naslovu je Republika Srpska, nisu ništa novo. Bar ne na federalnim portalima. Bilo ih je proteklih dana, ali su komentatori, u svojoj mržnji, čini se, juče nadmašili sami sebe. Pokazali su to pozivima na najstrašnije zločine nad Srbima. Čak i onim najmlađima. Bilo je i onih koji su svoje misli pretočili u prijeteće poruke koje su na društvenim mrežama uputuli RTRS-u, ali i nekima koji su nam zbog takvih prijetnji pisali.

- Ti rafali mržnje, ta kanonada uvreda, te najniže i najburnije strasti koje ljudski um može da izgovori, zapravo svjedoči koliko je Andrić u pismu prijatelju 1920. godine bio u pravu, kada je opisao BiH kao zemlju u kojoj je mržnja veća od njenih planina,  kaže Đorđe Vuković profesor na FPN-u.

Sociolozi korijene ovakvih komentara nalaze u mržnji koju nerijetko siju politički lideri. Treba, kažu, prihvatiti činjenicu da su u ratu koji je završen prije dvije decenije, stradala sva tri naroda.

- To je neizbrisiv izvor mržnje koja dolazi do izražaja u određenim prigodama, pogotovo upućene jedni prema drugima, kao u ovom slučaju, ističe Aleksandar Milić sociolog.

U zemlji u kojoj se godinama njeguje mržnja političkom i medijskom propagandom, gdje vjerske vođe govore o vlasima, naučni radnici o đikanima i narodu koji ima antropološke predispozicije za genocid, gdje političari govore o genocidu i gdje postoji jednoznačan pogled na prošlost a Republika Srpska predstavlja smetnju normalnom životu, sve je, kaže Vuković, dvodecenijska priprema onoga čemu danas svjedočimo – masovnoj histeriji o čijim posljedicama niko ne razmišlja.

- Portali i društvene mreže omogućili su da se vidimo koliko je bolesno ovo društvo u kojem svako može nesmetano o nekažnjeno da sa saučestvuje u proizvodnji pripreme za masovni zločin, verbalni zločin koji uvije prethodi onom fizičkom, poručio je Vuković.

Nema brzog rješenja za ovaj problem. Treba, kaže Vuković, raditi na podizanju kulturne svijesti. Neki rješenje vide u kaznama. Slovenija za komentare na portalima i društvenim mrežama odgovornim smatra urednike. Za govor mržnje propisuje kaznu od 500 do 5000 evra.

U Srbiji su rijetki primjeri kažnjavanja zbog govora mržnje na internetu, ali ih ima. Gugl pretraga, međutim, za BiH, ne daje ni jednu informaciju o kažnjavanju zbog govora mržnje u komentarima.