latinica  ћирилица
11/01/2017 |  15:45 ⇒ 17:04 | Autor: RTRS

U Beogradu razgovarali Nikolić i Krajišnik (VIDEO)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa Momčilom Krajišnikom, predsjednikom udruženja "Stvaraoci Republike Srpske".
Nikolić - Krajišnik - Foto: RTRS
Nikolić - KrajišnikFoto: RTRS

Glavna tema razgovora bila je očuvanje jezika i kulture srpskog naroda u državama nastalim raspadom Јugoslavije. 

 Delegacija koju su, pored Momčila Krajišnika, sačinjavali akademik Slobodan Remetić i Momčilo Vuksanović, predstavnik Srba iz Crne Gore, iznijela je predsjedniku Nikoliću zaključke sa skupa Srba iz regiona, koji je nedavno održan u Podgorici.

- Predsjednik Nikolić je prihvatio da podrži i da se održi naučni skup o zaštiti ćirilice i o jednom projektu koji smo mi nazvali da jedan narod mora da ima jedan jezik, jedno pismo i jedan bukvar, istakao je Krajišnik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, prvi predsjednik parlamenta Republike Srpske, osudio je najnovije izjave Valentina Incka.

- Kao da je zalutao negdje, pa ne razumije da je to toliko uvreda da neko poredi NDH sa devetim januarom. Deveti januar je dan kada je istorijski stvorena Republika Srpska i Republika Srpska je stvorena voljom srpskog naroda. Nije voljom druga dva naroda, s time da u njoj niko nema pravo veće, bilo ko da u njoj živi. Srbi, Hrvati, Muslimani, nacionalne manjine, treba da imaju jednaka nacionalna prava, poručio je Krajišnik.

Dogovoreno je da skup o zaštiti srpskog jezika i kulture, sa akcentom na očuvanje ćirilice, bude održan u Beogradu početkom proljeća.