X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Rukomet EP 2018.
11/01/2017 |  16:01 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS | Komentara: 0

Suđenje Mahmuljinu: Svjedoci govorili o torturama koje su prošli

Svjedoci Tužilaštva BiH Nedeljko Vučković i Mile Gojić danas su pred Sudom BiH, u nastavku suđenja komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, ispričali kroz kakve su torture prošli nakon što su ih u septembru 1995. godine na ratišu u Vozući zarobili pripadnici odreda "El mudžahedin".
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Vučković i Gojić bili su pripadnici Druge krajiške brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ kada su ih zarobili mudžahedini, nakon što su desetak dana lutali kroz šume u Vozući.

Vučković je rekao da su u grupi vojnika VRS koji su tom prilikom zarobljeni bili i zaštićeni svjedoci S1, S2, kao i Mile Vojić, Neđo Pećanac i Boro Gavić.

Oba svjedoka ispričala su da je grupu zarobljenika presreo mudžahedin crne puti u vozilu "džip" koji je htio da ih strijelja, ali da su to spriječila dva mudžahedina u civilnoj odjeći.

"Odveli su nas u jedno mjesto gdje su nam dali marmeladu i hljeb, a nakon toga su nas povezali užetom, prekrili dekama i tukli lopatama. Dva sata nakon toga potrpali su nas u kamione i odvezli u neko mjesto gdje nas je dočekala grupa mudžahedina uz povike 'alahu egber' i da nas treba poubijati", prisjetio se Vučković.

On je opisao kamp odreda "El mudžahedin" kao veliku livadu sa šatorima i crnim zastavama na ulazu i dodao da su zarobljeni smješteni u kuću bez krova sa daskama na prozorima.

Vučković kaže da su zarobljeni odvođeni na saslušavanje i tučeni, a da mu je jedan vojnik udarcem nogom izbio zub.

"Tukli su me kolcem po golim tabanima, a po glavi i leđima šipkom i kablovima", rekao je Vučković i naveo da je bio sav u modricama, bez svijesti.

On je istakao da je bio 12 dana u mudžahedinskom kampu i da je nakon toga transportovan u Zenicu u zatvor, gdje nije govorio o torturama kroz koje je prošao. U zatvoru je ostao do 26. januara 1996. godine.

Gojić je ispričao kako su njegovu grupu zarobili mudžahedini i rekli im da bi bilo bolje da su se predali pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane.

On je naveo da su mudžahedini razmišljali da li da ih odvezu na stadion ili u logor.

Gojić je naglasio da su svi zarobljeni, nakon što su odvedeni u kamp odreda "El mudžahedin" ispitani, te tučeni kablovima, cijevima i željeznim šipkama po rebrima.

"Kada su me istukli, nastavili su da me muče elektrošokovima. Svezali su me za akumulator, žicom za vrat i za nogu. To mi se i nije učinilo toliko strašno jer sam izgubio svijest", rekao je Gojić.

On kaže da je u Zenici, za razliku od kampa, "bila civilizacija".

"Nisu nas tukli, ali nisu nas ni pitali šta smo preživjeli u kampu", rekao je Gojić koji je zatvoru u Zenici ostao do 7. januara 1996. godine.

Na kraju današnjeg ročišta, predsjedavajući sudija čuo je stavove Tužilaštva i odbrane koji se odnose na produženje mjera zabrane.

Tužilac Sedin Idrizović rekao je da postoje razlozi za produženje mjera zabrane, dok Mahmuljinov advokat Fahrudin Ibrišimović nije imao ništa protiv.

Optužnica tereti Mahmuljina da, dok je trajala vojna akcija na širem području Zavidovića i Vozuće u toku 1995. godine, kao komandant Trećeg korpusa u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima.

Suđenje Mahmuljinu biće nastavljeno u srijedu, 25. januara, u 13.00 časova.

Izvor: Srna