latinica  ћирилица
12/01/2017 |  09:24 ⇒ 09:25 | Autor: RTRS

Monika Beluči na otvaranju FEST-a u Beogradu 24. februara

Glumica Monika Beluči pojaviće se 24. februara na otvaranju FEST-a, izjavio je srpski režiser Emir Kusturica, čiji će novi film "Na mliječnom putu" otvoriti 45. filmski festival u Beogradu.
Monika Beluči - Foto: TANЈUG
Monika BelučiFoto: TANЈUG

"Svi glumci i naturščici koji su učestvovali u filmu pokloniće se u Sava centru beogradskoj publici", rekao je za "Blic" Kusturica, koji je pored režiserskog potpisa "u svom političkom testamentu" stavio sebe i Moniku Beluči u glavne uloge.

Kusturica je naveo da mu je drago što njegovo ostvarenje, koje je premijerno prikazano na festivalu u Veneciji, ali još nije viđeno u Srbiji, otvara reviju kojoj je, kako kaže, pomogao da opstane devedesetih godina.

"Ne samo što sam ja bio jedan od onih koji su uz prve velike američke filmove sedamdesetih, koji su zajedno sa crnim talasima i sovjetskom kinematografijom formirali svoj ukus. Bio je to moj doprinos opstanku i danas mi je drago kada nešto mogu da učinim za FEST", rekao je on.

Kusturica je ocijenio da je besmisleno da FEST traje kao distributerska smotra.

"On je sedamdesetih trebalo da vadi zazubice komšijama iz sovjetskog bloka. Sada se sve promijenilo i FEST, to je moj prijedlog, mora više da se približi onome što u Beogradu znači festival autorskog filma, onog koji nikada ne dospijeva u bioskope", rekao je Kusturica.

Publika FEST-a, ipak, neće imati privilegiju da prisustvuje srpskoj premijeri novog Kusturičinog filma, jer će "Na mliječnom putu" biti emitovan 16. januara na Mećavniku, trećeg dana filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf".

Na FEST-u će biti prikazan i film "La La Land", romantični mjuzikl koji je u samo dva dana oborio rekord sa najviše osvojenih Zlatnih globusa u istoriji /sedam/.

Dobio je i 11 nominacija za nagradu Bafta, čime je i definitivno potvrdio svoju vodeću poziciju pred dodjelu Oskara.

Izvor: SRNA