latinica  ћирилица
12/01/2017 |  11:34 ⇒ 13:39 | Autor: RTRS

Boračke kategorije Vladi: Tražite izvinjenje Incka i prekinite saradnju sa njim! (FOTO)

Sva udruženja i organizacije od javnog interesa za Republiku Srpsku danas su zauzela jedinstven stav o izjavi Valentina Incka, kojom je izjednačio Dan Republike Srpske sa danom osnivanja zločinačke NDH-a.
Zgrada Vlade Republike Srpske - Foto: RTRS
Zgrada Vlade Republike SrpskeFoto: RTRS

Ove organizacije smatraju da je cilj Inckove izjave da se na srpski narod i Republiku Srpsku prebaci kolektivna krivica za sve događaje u proteklom ratu, a da se u drugoj fazi, na osnovu kolektivne odgovornosti, zatraži ukidanje Republike Srpske.

Zvog toga ove organizacije zahtjevaju od Vlade Republike Srpske da od Incka traži izvinjenje srpskom narodu zbog izrečenih uvreda.

" Ukoliko traženo izvinjenje izostane, zahtjevamo da Vlada proglasi Valentina Incka nepoželjnom osobom na prostoru Republike Srpske i prekine sve kontakte sa njim", navodi se u saopštenju.

Današnjem sastanku su prisustvovali i navedeni zahtjev potpisali: Boračka organizacija Republike Srpske, Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Savez logoraša, Savez organizacija i udruženja RVI, Udruženje amputiraca "UDAS", Savez udruženja boraca NOR-a Republike Srpske, Udruženje "Јasenovac-Donja Gradina", Udruženje žena žrtava rata i Udruženje građana "Veterani Republike Srpske".

BORS-Sapštenje (Foto: RTRS)