latinica  ћирилица
12/01/2017 |  11:36 ⇒ 15:19 | Autor: RTRS

Skandalozna Inckova izjava i danas izaziva brojna reagovanja

Predsjednik Parlamenta Srpske, Nedeljko Čubrilović, komentarišući izjavu visokog predstavnika Valentina Incka, rekao je da se od njega očekuje da štiti ustavni poredak BiH i da bude tumač Dejtona, a ne da svađa narod.
Valentin Incko - Foto: klix.ba
Valentin InckoFoto: klix.ba

Sva udruženja i organizacije od javnog interesa za Republiku Srpsku danas su zauzela jedinstven stav o izjavi Valentina Incka, kojom je izjednačio Dan Republike Srpske sa danom osnivanja zločinačke NDH-a.

Ove organizacije smatraju da je cilj Inckove izjave da se na srpski narod i Republiku Srpsku prebaci kolektivna krivica za sve događaje u proteklom ratu, a da se u drugoj fazi, na osnovu kolektivne odgovornosti, zatraži ukidanje Republike Srpske.

Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske najoštrije je osudilo izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka. 
"Incku treba zabraniti ulazak u Srpsku, jer on nije visoki predstavnik u BiH, već za Federaciju BiH u kojoj je postao instruktor Bošnjacima kako da protjeraju druga dva naroda i da na ovom području Evrope stvore islamsku državu BiH", rekla je predsjednik Udruženja Božica Rajilić.

Srpska demokratska stranka oštro je osudila izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka. Izjava je, kažu u SDS-u, krajnje neprihvatljiva, skandalozna i uvredljiva i za građane Srpske i za sve Srbe.

Inckova izjava da bi zbog proslave Devetog januara neki se mogli dosjetiti i početi slaviti 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna država Hrvatska, destabilizuje čitav region i razotkriva njegove želje i odnos prema Republici Srpskoj. On, zapravo, tom izjavom priželjkuje i podstiče „povampirenje“ NDH, a znajući na kojoj se teritoriji ta ustaška država prostirala, i uništenje Republike Srpske, navodi se u saopštenju Srbskog narodnog pokreta -Izbor je naš.

U saopštenju se navodi da je Srpska nastala 9. januara 1992. godine i bila je učesnik u pregovorima u Dejtonu, na način da ju je zastupao predsjednik SR Јugoslavije Slobodan Milošević, i to odlukom Narodne skupštine Republike Srpske. 

Srpsko prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" Beograd zatražilo je od nadležnih organa Srbije i Republike Srpske da upute zahtjev za hitan opoziv visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

U saopštnjenju se ocjenjuje da "protektor BiH" Incko pokušava da povuče monstruoznu paralelu između Republike Srpske, države koja je nastala kao posljedica borbe jednog naroda da mu se ne ponovi golgota koju je pretrpio u Drugom svjetskom ratu i marionetske, zločinačke Nezavisne Države Hrvatske.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko treba da snosi sankcije zbog poređenja nacističke Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, simbola evropske i svjetske patnje naroda, sa slobodarskom borbom Srba i mora mu se uskratiti mogućnost da stupi na tlo Republike Srpske, ocijenio je istoričar iz Beograda Aleksandar Raković.

"Osnovna tekovina NDH su genocid i Holokaust nad Srbima, Јevrejima i Romima. NDH je simbol evropske i svetske patnje stanovništva, a on se drznuo da tako nešto uradi i da izjednači slobodarsku borbu srpskog naroda sa nacističko- ustaškom borbom hrvatskog naroda u Drugom svetskom ratu", rekao je Raković.

Poređenje Republike Srpske sa NDH je skandalozna i fašistička izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i dio je postojeće kampanje protiv Srpske kao navodno genocidne, kampanje kojoj je cilj da se stvori osnov za njeno ukidanje, rekao je  politički analitičar Branko Radun.

"To je zaista skandalozna i fašistička izjava zato što se time negira genocid nad Srbima u BiH i borba za slobodu Srba tokom 20. veka, jer je Republika Srpska posledica svega toga, i poređenje sa NDH jeste kampanja protiv Srpske kao navodno genocidne", rekao je Radun.

On je upozorio da je riječ o dugoročnoj kampanji koja se vodi više od dvije decenije, a Inckova skandalozna izjava predstavlja samo "jedan sažeti iskaz u toj kampanji".

Iz izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, jasno je da on Srbima i Srpskoj ne želi dobro, rekao je naučni saradnik beogradskog Instituta za spoljnu politiku i privredu Slobodan Јanković.

"NDH je bila marionetska, nacistička, genocidna tvorevina. Drugim rečima, on hoće da kaže kako je Republika Srpska neka vrsta marionetske tvorevine Srbije koja je genocidna, a uz to, verovatno, još i nacistička i fašistička", rekao je Јanković.

Istoričar Predrag Lozo smatra da vlasti Srpske moraju tražiti od međunarodne zajednice koja sprovodi Dejtonski sporazum u BiH da se izjasni da li je izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i njena izjava ili da se od nje javno ogradi. "Mislim da je skandalozna i uvredljiva izjava Incka", rekao je Lozo.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da jedan pripadnik austrijskog naroda, koji je većinom bio na strani nacista u Drugom svjetskom ratu, društva koje izgleda još nije denacifikovano, potomcima žrtava genocida u NDH-a upoređuje Republiku Srpsku, koja je nastala kao brana od tog genocida.

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke /SRS/ Nemanja Šarović izjavio je danas da SRS smatra da visoki predstavnik za BiH Valentin Incko nije slučajno uporedio Republiku Srpsku sa genocidnom NDH-a, te da nema smisla tražiti njegovu smjenu jer je on saopštio stav OHR-a i zapadnih zemalja da je Srpska genocidna tvorevina.

"Ne mislite, valjda, da je slučajno ono što se dešava sa Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem, da je slučajno suđeno Vojislavu Šešelju, Slobodanu Miloševiću, da su slučajno bombardovane Srpska i Srbija? Oni su to uradili kako bi sproveli svoje interese i opravdali tezu da se radi o nekakvoj genocidnoj tvorevini, koju treba u narednom periodu uništiti", rekao je Šarović.

On je dodao da samo naivni mogu vjerovati da postoji prijateljstvo između srpskog naroda i zapadnih sila i da je to što je Incko rekao slučajno.

Incko je nedavno izjavio da, ako bi se počeli slaviti praznici kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti da se slavi i 10. april, dan kada je osnovana NDH-a.

Izvor: SRNA