latinica  ћирилица
12/01/2017 |  12:11 ⇒ 14:16 | Autor: RTRS

SDS: Inckova izjava neprihvatljiva i uvredljiva

Srpska demokratska stranka oštro je osudila izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.
Davor Šešić - Foto: RTRS
Davor ŠešićFoto: RTRS

Izjava je, kažu u SDS-u, krajnje neprihvatljiva, skandalozna i uvredljiva i za građane Srpske i za sve Srbe.

SDS-ov Davor Šešić istakao je da je istorijska činjenica da je NDH na zvjerski način u Drugom svjetskom ratu ubila milion Srba, i da to Incko treba da zna.

Šešić je najavio i da će SDS uputiti otvoreno pismo Upravnom odboru Savjeta za implementaciju mira u BiH, i o tome informisati ambasade SAD, Rusije, Velike Britanije, Njemačke, i delegacije Evropske unije u BiH.

Rekao je da ova izjava postavlja pitanje Inckovog političkog i diplomatskog kredibiliteta, kao i izvještaja koje podnosi Savjetu bezbjednosti UN, ali i pitanje da li građani Republike Srpske i srpski narod mogu da mu daju povjerenje u sprovođenju Dejtonskog sporazuma.

On je rekao da Incka treba podsjetiti da je u Drugom svjetskom ratu ustaška NDH pobila više od milion Srba na najzvjerskiji mogući način - klanjem, te da je srpski narod u BiH, ali i bivšoj Јugoslaviji učestvovao u borbi protiv nacizma i fašizma.

Komentarišući izjavu hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović da Republika Srpska nije nastala 9. januara, da je to falsifikat i provokacija, Šešić je rekao da je to dokaz da u Hrvatskoj još živi nacizam i fašizam, odnosno ustaštvo.

"Svaki komentar na njene izjave je suvišan, ako se samo sjetimo njene izjave o srpskim čokoladama. To pokazuje kakvo je njeno mišljenje o Srbima", smatra Šešić.