latinica  ћирилица
12/01/2017 |  12:41 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Sud pustio Haradinaja - ostaje u Francuskoj, Vučić zakazao hitnu sjednicu Vlade (VIDEO)

Bivši vođa tzv. OVK Ramuš Haradinaj pušten je iz pritvora, ali mu je zabranjeno da napušta Francusku, dok ne bude odlučeno o zahtjevu Srbije za izručenje. Premijer Srbije Aleksandar Vučić za sutra je zakazao hitnu sjednicu Vlade.

I dok se u sudnici osmjehivao, Ramuš Haradinaj, bivši lider tzv. OVK-a, na izlasku iz sudnice i nije bio baš veseo.

Prema odluci francuskog suda, Haradinaj će na slobodi, bez prava da napušta zemlju, sačekati odluku suda o zahtjevu Srbije za izručenje. Oduzet mu je pasoš i moraće dva puta nedeljno da se javlja policiji.

"Puštanje Haradinaja, pa čak i na privremenu slobodu nije dobra vest. Posebno ne za porodice njegovih žrtava. Ako pravo bude iznad politike, onda će i pravda za Haradinajeve žrtve biti dostižna. Srbija neće prestati da se bori", rekao je ministar za rad Srbije, Aleksandar Vulon.

U Ministarstvu pravde Srbije kažu da je ekstradicioni postupak u toku, i da slijedi saslušanje. Potom će sud dati mišljenje o ispunjenosti uslova za izručenje.

"Današnje puštanje na slobodu prvi je korak u slučaju Haradinaj. Sljedeći korak biće poništavanje Interpolove potjernice i zahtjeva za ekstradiciju", kaže advokat Ramuša Haradinaja, Rejčel Lindon.

Srbija Haradinaja traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i '99. godine, koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala, po kojoj je oslobođen. Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosmetu oslobađanje Haradinaja smatra političkom odlukom.

Pošto su sudovi u EU i Haški tribunal sudovi nepravde, porodice kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji prinuđene su da se uzdaju jedino u Božiji sud, koji mora biti pravedan i osuditi zločince nad Srbima.

Udruženje podsjeća da je nekadašnja haška tužiteljka Karla del Ponte dobila od ovog udruženja više od 350 imena albanskih kidnapera i ubica i video-kasete na kojima se vide kidnapovani Srbi u logorima, kojima je komandovao Haradinaj.