latinica  ћирилица
12/01/2017 |  13:54 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Vlada Srpske prekida komunikaciju sa Inckom, dok se ne izvini! (FOTO/VIDEO)

Zbog poređenja Republike Srpske sa NDH, Vlada Srpske prekida komunikaciju sa Valentinom Inckom, sve dok se ne izvini!
Vlada Srpske prekida komunikaciju sa Inckom - Foto: RTRS
Vlada Srpske prekida komunikaciju sa InckomFoto: RTRS

Vlada je tako odlučila nakon zahtjeva udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskih ratova.

Ako se Valentin Incko ne izvini, organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata od Vlade traže da, osim prekida komunikacije, Incka proglasi nepoželjnom osobom u Srpskoj. Odmah nakon što je stigao, Vlada je zahtjev stavila na dnevni red i odlučila - komunikacija s Inckom se prekida, dok se ne izvini.

A da li će uputiti izvinjenje srpskom narodu - i danas smo tražili odgovor od visokog predstavnika. U njegovom kabinetu rečeno nam je da nemaju ništa dodati u odnosu na jučerašnje saopštenje. Kasno popodne, portparol Mario Brkić za sarajevske medije ipak je dodao da su sve strane iz Dejtona obavezne da sarađuju sa visokim predstavnikom. Zaboravili su, međutim, da pročitaju anekse 4 i 10 Dejtona koji govore šta su obaveze visokog predstavnika.

Devet potpisa za 9. januar! Pismo Vladi zbog nezapamćene uvrede na račun srpskog naroda od jednog stranog diplomate pisali su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske. Uporedivši Srpsku sa zločinačkom tvorevinom NDH - Incko je, kažu, imao samo jedan cilj - da na srpski narod i njenu Republiku prebaci kolektivnu krivicu za sve događaje u proteklom ratu. To bi otvorilo put za drugi korak – ukidanje Republike Srpske.

Dragan Vrhovac, predsjednik Udruženja RVI RS, ističe da je "ovo zaoštravanje situacije do nezapamćenih razmjera".

Pod plaštom "sarajevske politike" zaoštrava je navodni čuvar mira i Dejtona. Zbog toga bi mu moglo biti zabranjeno da kroči na tlo Republike Srpske. Izvinjenje je danas zatražio i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekavši da se od Incka traži da bude čuvar mira, a ne da svađa narode u BiH.

- Izjava visokog predstavnika u kojoj je poredio Dan Republike Srpskom sa danom NDH se ne može smjestiti u zdrav razum - naveo je Čubrilović.

Da li će se visoki predstavnik izviniti srpskom narodu i danas smo tražili odgovor. U njegovom kabinetu nam je rečeno da je juče sve objašnjeno u saopštenju, u kojem nije bilo izvinjenja. Da je Incko odavno izgubio "zdrav razum" podsjeća i Srpska demokratska stranka koja je danas uputila otvoreno pismo ambasadorima Savjeta za sprovođenje mira. Navode da je Inckov postupak nezabilježen diplomatski skandal od osnivanja OHR-a i da će tražiti reagovanje potpisnica Dejtonskog sporazuma.

- Na koji način će reagovati, vidjećemo iz odgovora PIK-a, jer je komplikovan način smjenjivanja visokog predstavnika. Tražimo da se ograde od Inckove izjave - kaže Davor Šešić (SDS).

O zvjerstvima NDH nad Srbima u Јasenovcu govori i Milenko Škrobić. Kao sedmogodišnji logoraš prisjeća se i prepričava strahote logora smrti. U Јasenovcu mu je pobijena sva familija.

- Gospodin Incko je to zaboravio i izgleda da nije ni pročitao. Ako je pročitao, onda bi trebalo da se stidi. Šta je sve srpski narod doživio i preživio u tom nesretnom logoru... - kaže Milenko Škrobić.

Iako živimo u vremenu prekrajanja istorije, gdje činjenice ne obavezuju, gdje je "Bog mrtav" i sve dozvoljeno, ovaj Inckov cinizam, ni ovo vrijeme ne može opravdati, navodi se u saopštenju srpske "Prosvjete" iz Beograda. Od nadležnih Srpske i Srbije traže da hitno zahtijevaju Inckov opoziv.

Zahtjev Vladi Republike Srpske uputili su: Boračka organizacija Republike Srpske, Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Savez logoraša Republike Srpske, Savez organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Udruženje amputiraca ,,UDAS“, Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Republike Srpske, Udruženje “Јasenovac-Donja Gradina“, Banja Luka, Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske i Udruženje građana “Veterani Republike Srpske“.