latinica  ћирилица
12/01/2017 |  14:48 | Autor: RTRS

Kojić: NATO je bombardovao Srpsku, pa ne čudi reakcija Vilcove

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da nikoga u Republici Srpskoj nije iznenadila reakcija komandanta NATO štaba u Sarajevu Žizel Vilc, koja se uključila u interpretiranje učešća Oružanih snaga BiH na svečanosti povodom Dana Republike Srpske, kada se ima u vidu NATO bombardovanje Srpske 1995. godine.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Direktna i nedvosmislena podrška, koju međunarodni predstavnici u BiH, poput komandanta NATO štaba u Sarajevu Žizel Vilc i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, nesebično pružaju Bošnjacima u njihovoj namjeri da održe tezu o Republici Srpskoj kao tvorevini nastaloj na genocidu, kao i da ospore Srbima pravo na obilježavanje značajnih datuma iz novije istorije, nije ništa iznenađujuće za bilo koga ko iole poznaje odnose unutar BiH", ocijenio je Kojić.

S obzirom na iskustvo sa NATO-om, dodao je Kojić, miješanje u unutrašnje odnose u BiH, Republika Srpska nije niti može smatrati dobronamjernim.

"NATO bombardovanje Republike Srpske, kodnog imena `Operacija namjerna sila` tokom rata u BiH, predstavljalo je vojnu intervenciju NATO snaga, sa SAD na čelu, koja je sa kraćim prekidima trajala 16 dana, od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine", podsjetio je Kojić.

On je naveo da je u operaciju bilo uključeno više od 5.000 vojnika NATO-a iz 15 zemalja sa 400 letjelica, uključujući 222 borbena aviona koji su izveli 3.515 letova.

Kojić je precizirao da je ukupno bačeno 1.026 bombi, težine 10.000 tona, a osim dejstava NATO avijacije, istovremeno su dejstvovale i Snage za brzo djelovanje sa položaja na Igmanu, koje su ispalile i 13 projektila tipa "tomahavk".

"Avijacija NATO-a bombardovala je položaje Vojske Srpske, ali i civilne ciljeve/objekte pod izgovorom kako se koriste u vojne svrhe. Nesporne su činjenice da je prilikom NATO bombardovanja poginuo veći broj ljudi, među kojima je bilo i civila, da je pričinjena ogromna višemilionska materijalna šteta, da je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom, te da se najmoćnija vojna sila na svijetu otvoreno stavila na raspolaganje jednoj od zaraćenih strana u sukobu", rekao je Kojić.

On je napomenuo da su NATO napadi imali i indirektne posljedice na Republiku Srpsku.

"Prva je omogućavanje prednosti bošnjačkim i hrvatskim jedinicama koje su krenule u opštu ofanzivu, što je za posljedicu imalo gubljenje velikog dijela teritorije pod kontrolom VRS. Sve ovo je dovelo do masovnog progona srpskog stanovništva sa okupiranih dijelova teritorije Srpske, te je samo sa područja zapadnokrajiških opština protjerano preko 120.000 Srba", podsjetio je Kojić

Treba naglasiti i to da je NATO avijacija, dodao je Kojić, bombardovanjem srpskih položaja na Ozrenu, pomogla ofanzivu muslimanskih jedinica na ovom području, u toku koje su počinjeni monstruozni zločini pripadnika odreda "El mudžahid" nad zarobljenim pripadnicima VRS.

"Druga indirektna posljedica bombardovanja je ugrožavanje zdravlja stanovnika Republike Srpske zbog upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, čije posljedice će osjećati i buduće generacije", zaključio je Kojić.

Izvor: SRNA