latinica  ћирилица
12/01/2017 |  14:55 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Memorandum o saradnji Ministarstva pravde i Antikorupcijske mreže u BiH – “Akaunt”

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske, Anton Kasipović, direktor projekta Centar za razvoj medija i analize Eldin Karić i DŽenana Alađuz, direktor Udruženja “Infohaus”, potpisali su danas, u Banjoj Luci, Memorandum o saradnji između Ministarstva pravde Republike Srpske i Antikorupcijske mreže u BiH – “Akaunt“.
Potpisivanje Memoranduma (Foto: Vlada RS) -
Potpisivanje Memoranduma (Foto: Vlada RS)

Navedeni memorandum predstavlja osnovu za saradnju u antikorupcionim aktivnostima potpisnika, kroz zajedničku realizaciju određenih mjera i aktivnosti iz Akcionog plana za provođenje Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj (2013-2017).

„Borba protiv korupcije je obaveza i opredjeljenje Vlade Republike Srpske i Ministarstva pravde. U tom smislu dragocjena je si saradnja s nevladinim sektorom“izjavio je ministar pravde u Vladi Republike Srpske, Anton Kasipović.

Ovim dokumentom se precizira saradnja Ministarstva pravde u Vladi Republike Srpske sa predstavnicima nevladinog sektora uključujući tehničku podršku, izgradnju institucionalnog kapaciteta, razmjenu informacija i promociju, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

„Ovo je veoma značajan dokument i veliki korak u borbi protiv korupcije, posebno jer se prvi put definiše saradnja naše mreže sa institucijama u Republici Srpskoj“, istakao je direktor projekta Centar za razvoj medija i analize, Eldin Karić.

Posebna pažnja biće posvećena obuci za izradu planova integriteta predstavnika svih institucija u javnom sektoru kao i jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Saradnja između Ministarstva pravde Republike Srpske i Antokrupcijske mreže u BiH -“Akaunt“ realizovaće se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID).