latinica  ћирилица
12/01/2017 |  15:32 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Prvih dana januara rekordna potrošnja struje (VIDEO)

U elektroenergetskom sistemu Elektroprivrede Reublike Srpske, za prvih deset dana januara, zabilježena je rekordna potrošnja struje.
Trebinje - velika potrošnja struje u januaru - Foto: RTRS
Trebinje - velika potrošnja struje u januaruFoto: RTRS

Elektroenergetska situacija u Republici Srpskoj zbog ekstremno niskih temperatura i slabih dotoka u hidroakumulacije je složena. Desetog januara zabilježen je rekord u dnevnoj potrošnji u istoriji Elektroprivrede Srpske. Zbog potrošnje u Srpskoj, i to prvenstveno u domaćinstvima, Elektroprivreda nije u mogućnosti da prodaje struju drugim sistemima.

Ekstremno niske temperature uslovile su znatno veću potrošnju struje za dogrijavanje domaćinstava, ali i ostalih prostora. Rekordan je bio 10. januar, sa utroškom od 16.800 megavat časova.

Direktor direkcije za distribuciju u ERS Dalibor Muratović kaže da je takva sitacija veoma zahtjevna, jer je energiju bilo potrebno pronaći i proizvesti, da bi konzumenti bili zadovoljen u čemu su i uspjeli. Dodao je i da se očekuju lakši dani u proizvodnji struje u odnosu na prethodne.

Do podataka se došlo na osnovu mjerenja snage u trafostanicama, dok će tačni podaci o utrošenoj električnoj energiji biti poznati na računima za januar.

Građani kažu da su uključivali i po dva grijna tijela - klimu i grijalicu, a neki su i pored peći na čvrsto gorivo bili primorani da uključuju grijalicu.

U Elektro Hercegovini kažu da je mreža spremna da podnese i veća opterećenja. Domaćinstva su za deset dana januara trošila 12 odsto više struj, u odnosu na decembar. Prekidi u snabdijevanju strujom u januaru su bili kratkotrajni.

Prema riječima Nebojše Rikala, direktora za tehnička pitanja Elektro Hercegovine, jedini problem može se desiti u slučaju stanja havarije na prenosnoj mreži sa koje se napajaju.

Nivo hidroakumulacija je znatno ispod plana, pa su domaću potrošnju podmirivale uglavnom termoelektrane.

Muratović objašnjava da sistem radi na gornjim, krajnjim granicama, te da kada je riječ o mogućoj proizvodnji i snazi, ovi maksimumi su još uvijek podmireni iz domaćih elektrana. Problem, kako dodaje, stvaraju smanjeni dotoci.

Planska isključenja, zbog nedostatka električne energije, za sada se ne pominju. Da li će stanje popraviti najavljene padavine nije izvjesno, s obzirom na to da su najavljene i niske temperature.