latinica  ћирилица
12/01/2017 |  15:56 | Autor: RTRS

Turska oštro kritikovala američke oružane snage

Kancelarija turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana oštro je kritikovala američke oružane snage koje su objavile saopštenje Sirijskih demokratskih snaga , alijanse u kojoj dominiraju Kurdi, i u kojem se navodi da nisu povezani sa kurdskim militantima koji se bore protiv Ankare.
Turska - Foto: Getty Images
TurskaFoto: Getty Images

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin zapitao je da li je saopštenje američke vojske neka šala ili je Centralna komanda potpuno izgubila razum.

"Da li iko može u to da povjeruje? SAD moraju da prestanu sa legitimizovanjem terorističke organizacije", istakao je Kalin.

Turska je izrazila nadu da će nova američka administracija predvođena novoizabranim predsjednikom Donaldom Trampom ponovo razmotriti svoje stavove u Siriji i da će prestati sa pružanjem podrške kurdskoj miliciji "ЈPG".

SDF je glavni partner Amerike u Siriji u borbi protiv "Islamske države", a u toj alijansi je i kurdska milicija "ЈPG".

Ankara smatra da je "ЈPG" ogranak Radničke partije Kurdistana /PKK/ koja je prije tri decenije pokrenula oružanu pobunu i nalazi se na listi terorističkih organizacija Ankare, SAD i EU.

"SDF potvrđuje da nije povezana sa PKK", navodi se u saopštenju američke Centralne komande, koja je objavila saopštenje sirijske alijanse.

Podrška koju SAD pružaju "ЈPG" veliki je kamen spoticanja u odnosima između Vašingtona i Turske

Izvor: Srna