latinica  ћирилица
12/01/2017 |  16:29 ⇒ 16:34 | Autor: RTRS

Niska temperatura pogoduje svim vrstama voća

Niska temperatura vazduha u zimskom periodu pogoduje svim vrstama voća, rekao je danas predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.
Voće - Foto: SRNA
VoćeFoto: SRNA

On je rekao Srni da je jesen bila dobra, da su sadnice u voćnjacima pripremljene za zimu i nisku temperaturu i da očekuje normalnu proljećnu vegetaciju.

Dojčinović je istakao da u zimskom periodu ne treba vršiti rezidbu nijedne voćne vrste kako ne bi došlo do izmrzavanja pupova i grana, već ju je bolje pomjeriti za mart.

"Rane rezidbe obično rade voćari koji imaju velike zasade i ne mogu vremenski stići da obave taj posao u proljeće, iako je praksa pokazala da rezidba voća u martu i aprilu daje najbolje rezultate", rekao je Dojčinović.

On je naglasio da je u zimskom periodu snijeg najbolji za sve voćarske i ratarske kulture jer predstavlja dobar toplotni izolator i štiti korjenov sistem.

Dojčinović je najavio da će u Gradišci biti održano Savjetovanje voćara Republike Srpske, koje Udruženje organizuje u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Banjaluci.

Predviđeno je učešće stručnjaka i predavača iz Republike Srpske i zemalja okruženja, a teme će biti irigacioni sistemi, orošavanje i prihrana cvjetnih pupoljaka, udruživanje, klasteri i zadrugarstvo, ekspanzija malinarstva i razvoj novih voćnih vrsta.

Dojčinović je pozvao sve zainteresovane voćare da dođu na Savjetovanje koje će biti održano 28. januara u Kulturnom centru Gradiška, sa početkom u 10.00 časova.

Izvor: Srna