latinica  ћирилица
12/01/2017 |  18:22 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

SAD gomila ratnu opremu u Evropi, Rusija: To je prijetnja

Veliki konvoj američkih oklopnih vozila je ušao u Poljsku, kojem je cilj jačanje istočnog bloka NATO, što je popraćeno ruskim osudama.
Američka oklopna vozila u Poljskoj - Foto: TANЈUG
Američka oklopna vozila u PoljskojFoto: TANЈUG

Јedno od najvećih raspoređivanja američkih snaga u Evropi nakon Hladnog rata treba da pojača sigurnost regiona, uslijed zabrinutosti zbog ponašanje Rusije, prenosi "Јutarnji list".

Konvoj 24 oklopnih vozila i desetak kamiona na njemačko-poljskoj granici su dočekali poljski vojnici.

To je prvi transport američkih vojnika i teške vojne opreme koja je stigla u istočnu Evropu u sklopu operacije Atlantik Risolv, o kojoj je odlučio odlazeći predsjednik SAD Barak Obama.

"To smatramo prijetnjom uperenom protiv nas", odmah je reagovao portparol ruskog predsjednika Dmitri Peskov.

"Ta operacija prijeti našim interesima i našoj bezbjednosti", rekao je Peskov. Neimenovavši Sjedinjene Države rekao je da "treća zemlja, koja nije evropska, jača svoju vojnu prisutnostt na našim granicama u Evropi".

Aleksej Meškov, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova je ocijenio da je to ubrzano raspoređivanje koje vodi Obamina administracija "počinilac destabilizacije evropske bezbjednosti".

Brigada u Zaganu, na zapadu Poljske će ukupno imati 3500 vojnika, 87 tenkova Abrams i više od 550 transportnih oklopnih vozila za prevoz vojnika.

Pobjeda Donalda Trampa je probudila strahovanja Poljske i baltičkih zemalja da neće doći do ostvarenja mjera jačanja nadzora NATO, donesenih na samitu Saveza u julu u Varšavi.

Izvor: B92