latinica  ћирилица
12/01/2017 |  20:35 | Autor: RTRS

Đurić: Kamenovanje je posljedica političke matrice iz Prištine

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da kamanovanje autobusa na Kosmetu u kojem su se nalazili srpski srednjoškolci predstavlja još jedno upozorenje šta se može dogoditi kada se neodgovorna politika ukorijeni kao vrijednosni i vaspitni model.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

- Ova situacija je posljedica političke matrice čiji autori u Prištini, praveći od Srba dežurne krivce za sve, pokušavaju da izbjegnu odgovornost za katastrofalno ekonomsko i socijalno stanje na Kosovu i Metohiji - ocijenio je Đurić.

Prema njegovim riječima, današnji incident za koji je, prema tvrdnjama očevidaca, odgovorna grupa maloljetnika, svjedoči koliko je duboko ukorijenjena mržnja prema svemu srpskom na Kosmetu, te koliko ona ozbiljne posljedice može da ima ukoliko albanska politička elita "nastavi da raspaljuje šovinizam kod svojih birača", saopšteno je iz Kancelarije.

- Ne želim da krivim mlade Albance koji su godinama radikalizovani i hranjeni mržnjom jer odgovornost za tragediju koju su danas umalo izazvali, snose oni koji su ih učili da je bacanje kamenica na Srbe bogougodan ili društveno koristan čin - poručio je Đurić.

On je naglasio da za ovaj napad krivi političare u Prištini jer su neposredno odgovorni za stvaranje atmosfere nasilja na Kosovu i Metohiji.

Đurić je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu korake kako bi se "što hitnije pacifikovala politička klima u južnoj pokrajini".

Izvor: SRNA