latinica  ћирилица
12/01/2017 |  20:40 | Autor: RTRS

Merkel: Ne postoji garancija za vječnost u odnosima sa SAD

Njemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala države članice Evropske unije da povećaju nivo bezbjednosne i odbrambene saradnje, jer, kako je navela, ne postoji garancija vječnosti u odnosima sa SAD.
Angela Merkel - Foto: AFP
Angela MerkelFoto: AFP

"Evropa je suočena sa rastućim izazovima u okviru svojih granica kao i obližnjim oblastima, uključujući migracije, rastuće terorističke prijetnje, rat u Siriji, nasilje u istočnoj Ukrajini, kao i siromaštvo i glad u Africi", rekla je Merkelova studentima u Briselu, nakon što je primila počasne diplome o doktoratima od univerziteta Gent i Leven u Belgiji.


Kako navodi Rojters, Merkelova nije direktno pomenula novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, ali je očigledno da je mislila na Trampovu izjavu tokom kampanje da će razmotriti odnos prema NATO-u.

Njemačka kancelarka je dodala i da Evropa i EU moraju da nauče da preuzmu više odgovornosti u svijetu u budućnosti.

"Nemojmo se zavaravati: sa tačke gledišta nekih naših tradicionalnih partnera, naših transatlantskih veza, nema garancije vječnosti bliske saradnje sa nama Evropljanima. Moramo da nastavimo da radimo na tome", rekla je kancelarka.

Merkelova je pozvala članice EU da povećaju volju za kompromisom po pitanju ilegalnih migracija, uključujući brže napore da se vrate migranti koji su ilegalno u Evropi, a kojima je odbijen azil.

Izvor: RTS