latinica  ћирилица
13/01/2017 |  07:32 ⇒ 14/01/2017 | 08:16 | Autor: RTRS

Srbija prema Francuskoj recipročno, zbog oslobađanja Haradinaja (VIDEO)

Ako Francuska ne izruči Ramuša Haradinaja, Srbija će uzvratiti recipročnim mjerama, i neće izručivati lica sa francuskih potjernica.
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić i Ivica DačićFoto: TANЈUG

Ovako je odlučila Vlada Srbije na vanrednoj sjednici, koja i sazvana zbog puštanja Haradinaja na slobodu. Srbija neće odustati od gonjenja ratnih zločinaca, bez obzira na pritiske međunarodne zajednice.

Prema informacijama srpskog pravosuđa, Haradinaj je pušten bez kaucije, što prejudicira kakva će odluka Francuske biti. Vlada Srbije neće preći preko takve odluke, navodeći da će za svako neizručeno lice sa srpske potjernice uzvratiti istom mjerom, pa čak i ako se radi o teroristi.

Teza na kojoj se zasniva odbrana Haradinaja, da mu za isto djelo ne može biti dva puta suđeno ne stoji, jer ga Srbija goni za zločine iz 1999. godine, a Hag mu je sudio za 1998. godinu. Tužilaštvo Srbije pripremilo je 30 svjedoka, a na listi zločina nalaze se masovna ubistva civila, silovanje maloljetne djevojke koje su izvršili Haradinaj i njegovi vojnici, te ubistvo bebe od dvije sedmice zbog toga što domaćin u čiju su kuću upali Haradnijevi ljudi nije imao mesa u pasulju.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić podsjetio je na taj zločin: "Oni su odsjekli djetetu glavu i rekli: Evo sad imaš mesa za pasulj...Zar su to evropske vrijednosti i ljudska prava zbog kojih Francuska neće da izruči Haradinaja?"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nada se da EU, kako je rekao, valjda ima neke principe, a to je kažnjavanje ratnih zločina. Istakao je da će se vidjeti "da li je politički oportunzam iznad tih principa".

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je da ne vjeruje da će njegov bivši saborac biti izručen Srbiji, kao što nije ni jedan drugi Albanac prije njega. A nedodirljivost Albanaca demonstriralo je njih nekoliko paleći srpsku zastavu u Ženevi i objavljujući taj čin na Јutjubu.