latinica  ћирилица
13/01/2017 |  09:54 | Autor: RTRS

Poljska: Definitivni kraj Јalte i ruskog uticaja

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič ocijenio je da oko 7.000 američkih i vojnika NATO u Poljskoj znači definitivni kraj Јalte i ruske sfere uticaja.
Američka oklopna vozila u Poljskoj - Foto: TANЈUG
Američka oklopna vozila u PoljskojFoto: TANЈUG

On je to izjavio povodom razmještanja američke oklopne brigade u Poljskoj i dolaska bataljona NATO na istočno krilo.

Optužbe Rusije da gomilanje trupa SAD i NATO ugrožava njenu bezbjednost Maćerevič je za poljsku državnu televiziju TVP.info odbacio i rekao da je Rusija razočarana jer nema više mogućnost da sputava Poljsku svojim vetom.

"Јalta je prestala. Nema više toga da postojanje poljske države uslovljavaju sovjetske odluke. Da mi kao godinama poslije 1989. godine moramo da razmišljamo da li će Rusija staviti veto na ove ili one aktivnosti Poljske. Toga više nema", kazao je Maćerevič.

Poljski ministar odbrane odbio je zvanične komentare iz Moskve da NATO i SAD gomilaju trupe na granicama sa Rusijom i da je to prijetnja za njenu bezbjednost.

"Te riječi izražavaju bojazni i veliko razočaranje što se završava etapa dominacije prvo sovjetske a zatim ruske nad Srednjom Evropom, posebno nad ključem za Evropu, Poljskom. Naši američki saveznici to savršeno dobro znaju i zato će komanda oklopne američke brigade i snaga NATO biti u Poljskoj", kazao je Maćerevič.

Do kraja sedmice u Poljskoj će na osnovu bilateralnog sporazuma u okviru odluke dosadašnje administracije predsjednika SAD Baraka Obame da pojača i održi američko vojno prisustvo u Evropi zbog aneksije Krima, biti razmješteno skoro 3.500 američkih vojnika iz oklopne brigade sa 87 tenkova i oko 500 borbenih vozila.

U Poljskoj će cijela brigada ostati do proljeća, kada stižu obećani multinacionalni borbeni bataljoni NATO a nakon toga se dio američke brigade premješta i po sistemu rotacije učestvovaće u vojnim vježbama u drugim članicama na istočnom krilu.

"Pojačanja NATO trebalo bi da stignu u aprilu. Ukupno će u Poljskoj biti razmješteno 7.000 vojnika iz snaga SAD i NATO", kazao je Maćerevič.

Svečani doček američke oklopne brigade koja se ove sedmice razmješta u bazama u Žaganju, Švjentošovu, Skvježini i Boleslavcu na zapadu Poljske planiran je za vikend sa učešćem poljskog državnog vrha.

Izvor: Beta