latinica  ћирилица
13/01/2017 |  10:42 ⇒ 14:54 | Autor: RTRS

Antić: Incko želi da doprinese daljim podjelama među narodima BiH

Izjava Valentina Incka u kojoj je uporedio Republiku Srpsku sa NDH je izraz nemoći, oholosti, frustracija i želje da doprinese daljim podjelama među narodima BiH, rekao je istoričar Čedomir Antić.
Čedomir Antić (Foto: www.mc.rs) -
Čedomir Antić (Foto: www.mc.rs)

- On /Incko/, podsjećam, nije strana u sukobu, on treba da pomogne da do sukoba ne dođe, a odavno se svrstao na jednu stranu i, nažalost, nastavlja tradiciju koja postoji u BiH, a nametnuta je iz Austrije u doba Benjamina Kalaja, ministra finansija Austrougarske, koji je vršio vlast u BiH - rekao je Antić.

On je ocijenio da se čini kao da Incko "osjeća patnju" što ne može da hapsi demokratski izabrane predsjednike republike, premijere i ministre, i "što nema više vojnu silu koja može da uradi ono što je prije 15 godina učinila na Palama kada je krvnički tukla Јeremiju Starovlaha i njegovog sina".

Antić je ukazao da Incko podsjeća na beogradske vezire iz doba kneza Miloša, koji su prvih godina mogli čak i da ubijaju srpske starješine, a posljednjih godina su primali milostinju kneza Miloša.

Kako je naveo Antić, od "velikog i strašnog međunarodnog predstavnika" danas je ostala njegova sjenka i "njegova oholost je jedino što nije propalo ili izgubilo na snazi i važnosti".

- Umjesto da bude predstavnik evropskih vrijednosti, gospodin Incko danas liči na jednog dekadentnog osmanskog činovnika iz 40-tih ili 50-tih godina 19. vijeka. To baš nije neka sreća - zaključio je Antić.

On je ocijenio da Inckovo poređenje Republike Srpske sa NDH treba da relativizuje nekoliko stvari, od kojih je prva uloga NDH.

- Gospodin Incko naravno hoće da kaže: "Evo, Srbi, vaša republika je isto što i NDH". Pri tom on ne kaže da je Republika Srpska tvorevina koliko srpskog naroda, koliko nespremnosti Bošnjaka i Hrvata da prihvate ravnopravnost Srba, toliko i tvorevina velikih sila, među kojima i Evropske unije - rekao je Antić.

Navodeći da je zaštitnik NDH bio Treći rajh, Antić je zapitao da li to znači da je "ovoj novoj NDH" zaštitnik EU.

- Mi smo u odnosu prema EU kao što je NDH bila prema Trećem Rajhu - jako smo joj odani, umresmo da uđemo u nju - objasnio je Antić.

On je primijetio da je tu i problem Austrije, jer Incko potiče iz Austrije, a sada već "predstavlja jedan nedemokratski faktor, što kaže i Venecijanska komisija".

- Ako mi Srbi imamo istoriju koja opterećuje, ako je imaju i Bošnjaci i Hrvati, pa i Austrijanci imaju istoriju koja opterećuje. Oni su izgleda jedini narod u svijetu koji ima tako dobru diplomatiju da može da promijeni istoriju. Ubijedili su svijet da je Betoven Austrijanac i da je Hitler Nijemac, a nije bilo tako - rekao je Antić.

Austrijanci su, kako je podsjetio, bili bastion nacizma, a poslije rata, zbog interesa velikih sila, nisu temeljno denacifikovani.

- Austrijski narod je birao čovjeka /Kurta Valdhajma za predsjednika Austrije/ za koga se znalo da je učestvovao u operaciji na Kozari, a koja je bila zločin većih razmjera nego Srebrenica - rekao je Antić.

On je dodao da su "zemlje Evropske unije sebe ubijedile da postoje od 1945. godine, a da je sve što je bilo prije 1945. godine izgorjelo i nije bitno".

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje kako to da Incko ne prihvata presude Haškog tribunala, jer u presudi generalu Perišiću jasno je rečeno da Vojska Republike Srpske nije zločinačka, za razliku od Vermahta ili ustaške vojske koje su bile zločinačke formacije.

Izvor: SRNA