latinica  ћирилица
13/01/2017 |  11:10 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Anđelković: Interes Srba je stvaranje skladne zajednice, a ne velikodržavni projekat

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je interes Srba stvaranje skladne zajednice u kojoj će se svaki državni činilac osjećati komotno i da niko ne govori o velikodržavnom projektu, već o demokratskom objedinjavanju preostalih srpskih zemalja.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

"Da tražimo i više, bila bi riječ samo o vraćanju otetog. No, željni mira, čak i naši nacionalno nadahnuti prvaci su odmjereni. Da se radikalnije postavimo mogu da nas navedu samo oni koji nam negiraju minimum nesporno našeg", istakao je Anđelković.

On je u autorskom tekstu za beogradski nedeljnik "Pečat" podsjetio da je srpski narod brutalno raskomadan devedesetih godina, njegovi dijelovi su etnički očišćeni i novouspostavljenim granicama odvojeni od Srbije.

"Srbima je negirano ustavno pravo konstitutivnog naroda na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Opstali su kao državni faktor samo na prostoru na kome se, bez obzira na NATO agresiju, održala Republika Srpska. Na velikom dijelu nove nezavisne države Hrvatske bukvalno su satrti. Isto važi i za značajne oblasti BiH. U Crnoj Gori, koja istorijski jeste srpska zemlja ali je danas antisrpska država, izloženi su pokušajima identitetskog genocida. A na našem okupiranom Kosovu opstali su samo na sjeveru koje Albanci nisu uspjeli da stave pod svoju vlast i u po kojoj enklavi južno od Ibra gdje su uspjeli da se odbrane od albanskog terora", naveo je Anđelković.

On je ocijenio da "Srbi sada imaju jednu državu bez spoljnjeg suvereniteta ali nedvosmisleno nacionalno opredijeljenu i borbenu i drugu koja je država na međunarodno priznat način ali je, čini se, preterano obazriva u nacionalnom djelovanju a znatan dio njene takozvane elite je u najmanju ruku identitetski zbunjen - u rasponu od preminulog jugoslovenstva do amorfnog evrounijatstva".

"O srpskom pitanju u Srbiji se ili ne priča, to jeste pravimo se kao da ono ne postoji, ili se diskretno ima u vidu uključivanje Republike Srpske, prije ili kasnije, u sastav Republike Srbije. Oba pristupa su pogrešna. Srpsko pitanje postoji i ono se može rješavati samo uz uvažavanje našeg državnog policentrizma. Prošlo je vrijeme za feudalne poglede na politiku, pogotovo svesrpsku. Tim prije kada smo za druge puni političke korektnosti a o Srbima van Srbije i njihovim vlastima pričamo kao da su nam mlađa braća po srednjovjekovnim shvatanjima. Nije tako", naglasio je Anđelković.

On je ocijenio da je Republika Srpska država i da se to mora uvažavati, te da ona može biti u savezu sa Srbijom a ne njen dio.

"U krajnjoj liniji, kako sada stvari stoje više je Republika Srpska srpski Pijemont nego Srbija. Govorim to metaforično jer Srbija, ipak, jedina ima potrebne državne kapacitete za potencijalno objedinjavanje srpskih zemalja, ali ono što je nedvosmisleno jasno nema više mjesta za centralističke koncepte. Olako smo pristajali na njihovo anuliranje kada smo bili u zajednici sa onima koji su samo gledali kako da nju napuste uz dio miraza koji smo direktno ili indirektno /kao ono što bi nam u svojstvu pobjednika u svjetskim ratovima pripalo/ mi Srbi uneli. Zašto bismo onda u Srbiji na njima insistirali kada bude riječi o zajednici sa našom istinskom braćom koji nju više žele od mnogih kod nas utonulih u dubine nacionalne apatije", upitao je Anđelković.

On je naglasio da se zato potpuno slaže sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da treba težiti srpskom savezu na osnovama ravnopravnosti naših država, a bez štetnih iluzija o hijerarhiji među njima i njihovim nosiocima vlasti.

"Interes svih nas Srba je stvaranje skladne zajednice u kojoj će se svaki naš državni činilac osjećati komotno. To je san koji treba da sanjamo i na pragmatičan način da se za njega zalažemo. Ne u smislu bučnog ali ispraznog takozvanog 'ura' patriotizma niti iracionalnog srljanja u sukobe. Opet, ne treba ni da pristajemo na okupacione stege koje nas sprečavaju da želimo nacionalno jedinstvo i racionalno djelujemo njemu u prilog", dodao je Anđelković.

On je rekao da se već čuju, čak i od dobronamjernih ljudi, uplašeni komentari da ponovo reskiramo da se, kako kaže, na nas obruše munje i gromovi zato što obznanjujemo namjere, makar za sada na zvaničan način samo sa zapadne strane Drine, da stremimo srpskom ujedinjenu.

On je istakao da je tu riječ o neshvatanju svjetskih tokova. "Prošlo je vrijeme kada su globalni agresori mogli da nas raketama i sankcijama lome. Danas jedino sami sebe možemo da držimo u ropstvu usled EU ispranih mozgova i parališućih vojno-političkih strahova, koje antisrpski propagandisti eksploatišu kako bi pristajali na okupaciju i onda kada su postmoderni okupatori sjenka onoga što su bili. Krajnje je vrijeme da prekinemo sa tim", poručio je Anđelković.

U tekstu pod naslovom "Policentrične srpske integracije" Anđelković je citirao reditelja Emira Kusturicu koji je rekao da je kucnuo čas da se "zaustavi mazohističko ponašanje najvećeg dijela naše intelektualne i političke elite koja izbjegava da se suprotstavi ponižavanju i da napusti politiku kretanja ispod radara i klečanja pred političkim neprijateljima".

"Ne smijemo više da oklijevamo da našu političku velikodušnost preusmjerimo sa drugih ka nama... Pozivi iz nacionalno svjesnijeg dijela našeg državnog prostora na pragmatično djelovanje u pravcu nacionalnog jedinstva, ne smiju ostati bez odjeka u Srbiji. To bi bilo sramno i nacionalno nihilistički", poručio je Anđelković.

Izvor: SRNA