latinica  ћирилица
13/01/2017 |  15:28 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Udruženje za zaštitu žiranata u BiH podnijelo krivičnu prijavu (VIDEO)

Udruženje za zaštitu žiranata u BiH podnijelo je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Bobar banke i Banke Srpske jer su, kažu, bez sudskih presuda počele naplatu spornih kredita od žiranata.
Tužba - Foto: RTRS
TužbaFoto: RTRS

Tvrde da imaju dokaze da je kod odobravanja spornih kredita činjeno više krivičnih djela, zbog kojih ispaštaju žiranti.

Prevareni žiranti ne žele da otplaćuju tuđe kredite. Presavili su tabak, adresirali na Tužilaštvo BiH i podnijeli krivičnu prijavu.

- Podnosimo krivičnu prijavu protiv Agencije za bankarstvo RS, protiv Bobar banke i Banke Srpske, a razlog je taj što su ove dvije banke krenule u prinudnu naplatu kredita od žiranata bez prethodne sudske presude - kaže Miroslava Јerinić Đukić, iz Udruženja za zaštitu žiranata u BiH.

Ulogu u tome, tvrde žiranti, ima i Agencija za bankarstvo Republike Srpske, koja je na zahtjev ove dvije banke koje su otišle u likvidaciju, izdala naredbu da se blokiraju računi žiranata spornih kredita u svim bankama kako bi se naplatilo što više novca.

Član Udruženja za zaštitu žiranata u BiH, Mika Nikić, smatra da je i Agencija prvo bila u ulozi potčinjenog tim likvidacionim upravnicima, i dodaje kad je Agencija izdala rješenje onda se stavila u ulogu nadređenog svim bankama.

U Udruženju navode da je na području regije Doboj šest porodica podiglo 140 kredita u vrijednosti od dva miliona maraka. Za te kredite izdate su mjenice bez pokrića čime je, tvrde žiranti, kod svakog kredita počinjeno više krivičnih djela. Sa blokadom računa u banci suočila se i prevareni žirant Dara Panić iz Doboja.

U Agenciji za bankarstvo RS danas se nisu oglasili povodom krivične prijave i navoda članova Udruženja za zaštitu žiranata u BiH. Žiranti se nadaju da će prijavom zaštititi svoje članstvo od plaćanja tuđih kredita.