latinica  ћирилица
13/01/2017 |  17:07 | Autor: RTRS

SDP - Većina u FBiH ne funkcioniše

Socijaldemokratska partija BiH ocijenila je danas da prekid sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj je razmatran Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, predstavlja samo još jedan od dokaza da vladajuća koalicija SDA i SBB-HDZ ne funkcioniše, pa čak ni po pitanju kapitalnih reformskih zakona koje predlaže Federalna vlada koju čine njihovi predstavnici.

SDP-a BiH je saopštio da je jučerašnja sjednica pokazala da se Dom naroda Parlamenta FBiH opet "raspao", te da je prekinut njegov rad zahvaljujući višegodišnjoj i neozbiljnoj praksi korištenja mehanizma "neposlovničke" pauze kao paravana za neslogu i sukob unutar koalicije.

"Vlada Federacije BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici odbila amandmane Kluba Hrvata na Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju. Klub Hrvata je zatražio pauzu poslije koje se delegati ovog Kluba nisu ni vratili na sjednicu. Svi ostali delegati u Domu naroda FBiH su tek nakon više od tri sata dobili informaciju da sjednica neće biti nastavljena", navodi se u saopštenju.

SDP BiH navodi da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio ovaj prijedlog zakona bez ijednog usvojenog amandmana, dok je iz te stranke predloženo 88 amandmana na Zakon, koje je Vlada odbila uz "vrlo neuvjerljiva i neozbiljna obrazloženja".

"Činjenica da na tekst vladinog Zakona ima više od 100 amandmana pokazuje da postoji ozbiljan problem, jer se radi o Zakonu oko kojeg bi se trebao postići najveći mogući društveni koncenzus u smislu rješenja, što, očigledno, nije moguće ni u vladajućoj koaliciji", naglasili su iz SDP BiH.

SDP BiH očekuje od Vlade i parlamentarne većine da, prije svega, shvate kako se u ozbiljnim reformama, kao što je penzijski sistem, mora voditi aktivan dijalog i tražiti najbolja rješenja, a ne "igrati neozbiljna politička igra, koje se režira u Novalićevoj Vladi".

"Јučerašnja situacija ponovo pokazuje da ova Vlada nema kapacitet, niti znanje, za vođenje ozbiljnih reformi. Mehanizam koordinacije je, takođe, doživio potpuni fijasko, jer očigledno ne funkcioniše odnos između Parlamenta i Vlade FBiH, a kamoli odnos između entiteta i države", navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a pozivaju čelnike vladajuće koalicije da se uozbilje i da počnu raditi svoj posao, odnosno, da iskoriste ovo dodatno vrijeme i još jednom ozbiljno razmotre ponuđene amandmane ukoliko zaista žele da imaju reformu koja znači napredak za postojeće i buduće penzionere.

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuta je sinoć jer nije bilo saglasnosti delegata u vezi sa novim zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Izvor: Srna