latinica  ћирилица
13/01/2017 |  18:06 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Za Srpsku neprihvatljive "reforme" VSTS po namjerama SDA (VIDEO)

VSTS pod stalnim političkim pritiskom nakon izbora Ranka Debeveca za predsjednika Suda BiH! Za predsjednika Milana Tegeltiju neprihvatljivo je da pod plaštom reforme VSTS-a pojedine političke partije pokušavaju disciplinovati članove Savjeta.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je VSTS potrebno vratiti u ustavne okvire.

Politika snažno kuca na vrata vrhovnog pravosudnog autoriteta u BiH. Na posljednjoj sjednici VSTS-a burno se raspravljalo o političkim pritiscima, koji ne jenjavaju nakon što se u fotelju predsjednika Suda BiH smjestio Ranko Debevec. U najavi izmjena Zakona o VSTS, krije se namjera da se ova institucija stavi pod političku kontrolu.

"Mi prihvatamo moguće izmjene Zakona o VSTS-u, ali ne u smislu mijenjanja nadležnosti i izbora članova. Izjava jednog lidera političke stranake da će članovi VSTS-a snositi posljedice nakon izbora predsjednika Suda BiH neprihvatljiva je i klasična je demonstracija sile, te pokušaj disciplinovanja članova Savjeta", kaže predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, Milan Tegeltija.

 U SDA su se osjetili prozvanim. Pitaju Tegeltiju da li je uredu što na čelu pravosudnih institucija u BiH nema nijednog Bošnjaka? Poručuju da rasprava o stanju u pravosuđu koju traže u PS BiH nije protiv VSTS-a. I tako su sami sebe demantovali, jer komentarišući stanje u bh pravosuđu visokopozicionirani funkcioner SDA Šefik DŽaferović za sarajevske medije izjavio je da će se razmatrati izbor članova VSTS-a.

"Te procedure će se morati načiniti preciznijim i jasnijim, jer to je poseban stub vlasti u BiH, a došlo je vrijeme da početni korak, to jeste izbor članova VSTS-a, koje je regulator pravosuđa u cijeloj BiH, postavi na pravi osnov", rekao je DŽaferović-

U Srpskoj smatraju da prije svega treba poštovati Ustav BiH. Nadležnosti VSTS po Ustavu BiH pripadaju entitetima, poručuje predsjednik Republike.

"VSTS je izmišljen samo kako bi stranci mešetarili njime i u početnim godinama da bi sproveli reformu pravosuđa i to nije uspjelo i sad imamo haotično stanje tamo. Pravosuđe po Ustavu pripada entitetima i ukoliko nema ustavnih pozicija u čemu je smisao ove zemlje? Umjesto da ispravljaju greške ljute se na nas koji ukazujemo na njih", naglasio je Dodik.

Ipak, u SDA na greškama ne uče. Izvjesno je da nakon što su im ruku izmakli Sud i Tužilaštvo BiH, na meti je VSTS. Ukoliko bi se izmijenio sadašnji način izbora članova Savjeta i VSTS stavio pod političku kontrolu SDA, princip nezavisnosti pravosuđa pao bi u vodu, kao i entitetska i nacionalna ravnopravnost. U tom slučaju, poručju iz Srpske, trebalo bi vratiti izvorne dejtonske nadležnosti i uspostaviti VSTS Srpske.