latinica  ћирилица
13/01/2017 |  18:41 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Bratunac- U Tehničkom remontu novi projekti i nova zapošljavanja (VIDEO)

Tehnički remont Bratunac zapošljava 150 radnika, među kojima osam mašinskih inženjera. Agonija za zaposlene prestala je 2013. godine, nakon odluke Vlade da proda preduzeće.
Remontni zavod - Bratunac - Foto: RTRS
Remontni zavod - BratunacFoto: RTRS

Većinski vlasnik, južnoafrička kompanija, ugovorom se obavezala da izmiri tri miliona maraka za neisplaćene plate radnicima i obaveze Fondu PIO.

Iako je nekada glavna djelatnost fabrike bila remont naoružanja i vojne opreme, danas proizvode streljačko naoružanje za namjensku industriju.

Tehnički remont Bratunac promjenom vlasničke strukture nije smanjivao, već povećavao broj zaposlenih, a jedino je starosna struktura promijenjena. Oni koji su u Tehničkom remontu proveli radni vijek, tvrde da kada se u ovom preduzeću podijeli plata, cijeli Bratunac živne.

Zbog činjenice da je namjenska industrija u bivšoj Јugoslaviji bila pod velom tajne i ovo preduzeće prolazi kroz razne izazove. U toku je realizacija dva kapitalna projekta, a pištolj RS 9 je viza za budućnost na inostranom tržištu, mada im je najveća želja da njihov pištolj nose i srpski policajci.

Magistar tehničkih nauka Novica Stijačić ističe da su za njih izazov nove tehnologije koje sada usvajaju, kao i da je vlasnik to prepoznao.

Tehnički remont Bratunac ima dugoročne ugovore na period od 10 godina sa Namibijom i Zambijom. Vojna delegacija Namibije je prošle godine posjetila fabriku i pregovarala o proširenju saradnje.

Vlasnik Tehničkog remonta Slaven Ristić kaže da se može s pravom reći da je ovo međunarodna kompanija, s obzirom na to da imaju centrale u Dubaiju, Austriji, Švajcarskoj. Saradnici u Bratuncu su iz Engleske, Njemačke, Srbije, koji imaju bogato iskustvo u namjenskoj industriji i tako nastupaju na tržištu.

Kako bi lakše osvajali tržišta, novi vlasnik u modernizaciju preduzeća uložio je četiri miliona maraka. U narednom periodu još 30 mladih ljudi dobiće radne knjižice u ovoj fabrici.