latinica  ћирилица
14/01/2017 |  11:16 | Autor: RTRS

Soroš se debelo preračunao, plaća veliku cijenu

Američki milijarder DŽordž Soroš nije nimalo zadovoljan pobjedom Donalda Trampa, s obzirom na to da je zbog toga pretrpio gubitak od skoro milijardu dolara.

Kako piše "Vol strit žurnal" odmah nakon što je postalo jasno da je Tramp pobjedio na izborima, američki berzanski indeksi naglo su izgubili na vrijednosti, ali je onda došlo do neočekivanog preokreta - akcije su počele da rastu u prosjeku za 10 procenata dnevno.

Američki list je, pozivajući se na neimenovane izvore bliske milijarderovom poslovanju, naveo da je Soroš očekivao nagli pad vrijednosti berzanskih indeksa.

Međutim, desio se potpuno suprotni scenario.

Rast koji je uslijedio negativno se odrazio na kapitalizaciju njegovog fonda. Soroš je očekivao da će pad biti veći, što se ispostavilo kao velika greška, koja je rezultirala još većim gubicima.

Milijarder je tokom kampanje otvoreno podržavao i finansirao Hilari Klinton, zbog čega i ne čudi njegova skeptičnost po pitanju stanja na tržištu nakon Trampove pobjede.

Berza je pokazala da je čovjek koji rijetko greši kada su dionice u pitanju - ipak pogrešio.

Soroš nije bio usamljen u tim pretpostavkama. Štaviše, skoro svi stručnjaci s Vol strita očekivali su sunovrat tržišta u slučaju Trampove pobjede.

Soroš je nakon pobjede Donalda Trampa kritikovao republikanca, optužujući ga da je "mogući diktator", i upozorio Ameriku da će taj rezultat izbora imati "dugoročne posljedice po zdravlje demokratije".

Izvor: TANЈUG