latinica  ћирилица
14/01/2017 |  13:07 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

Delegacija opštine Srebrenica otputovala u Јapan

Petočlana delegacija opštine Srebrenica, predvođena načelnikom Mladenom Grujičićem, otputovala je u višednevnu posjetu Јapanu na poziv Јapanske razvojne agencije.
Opština Srebrenica - Foto: SRNA
Opština SrebrenicaFoto: SRNA

Posjeta je organizovana radi razgovora o nastavku aktivnosti ЈICA u srebreničkoj opštini i upoznavanja predstavnika Vlade Јapana o značaju i koristi projekata koje je realizovala ova agencija, te potrebama za nastavak tih aktivnosti.

Јedan od razloga posjete je i predstavljanje projekata i potreba za čije sprovođenje se očekuje pomoć Јapana.

ЈICA već 12 godina pruža podršku ruralnom razvoju, obnovi sela i unapređenja poljoprivredne proizvodnje po japanskom modelu uz stalno prisustvo, obuku i nadzor stručnjaka iz te zemlje s ciljem izgradnje mira i uspostavljanja pomirenja i saradnje između srpskog i bošnjačkog naroda u ovoj opštini.

Prema ocjeni rukovodstva opštine Srebrenica, Јapan je posredstvom svoje razvojne agencije pružio najznačajniju pomoć ovoj opštini u postratnom periodu.

Rezultati rada japanskih stručnjaka i pomoći koju njihova zemlja obezbjeđuje su najvidljiviji na terenu, u skoro svim selima ove opštine, a posebno na izuzetno nerazvijenom udaljenom području koje gravitira Skelanima.

Јapan je dao najznačajniji doprinos razvoju poljoprivrede, obnovi seoske infrastrukture i održivosti života na selu edukujući stanovništvo i omogućavajući velikom broju domaćinstava podizanje plantaža povrća i voća, formiranje farmi, pčelinjaka i bavljenje uslužnim i prerađivačkim djelatnostima u oblasti poljoprivrede.

Posebno je značajna edukacija poljoprivrednika u oblasti prerade, pakovanja i plasmana proizvoda na tržište.

Prisustvo japanskih stručnjaka i pomoć te zemlje na ovom području dovelo je do podizanja standarda stanovništva, kultivisanja zapuštenih i u korov zaraslih poljoprivrednih površina, a posebno do povećanja interesovanja za bavljenje poljoprivredom.

Zahvaljujuću edukciji japanskih stručnjaka i organizovanju poljoprivredne proizvodnje po japanskom modelu, a uz njihov nadzor, značajno je unaprijeđena proizvodnja i povećani su prinosi što dovodi do veće zarade.

Poljoprivrednici su obučeni da prerađuju, te kako da pakuju i zaštite svoje proizvode, što im je omogućilo bolji plasman, cijenu i prodaju proizvoda na tržištu.

Opština Srebrenica spremna je da podrži rad japanskih stručnjaka i njihove projekte u srebreničkim selima, pa se očekuje da će ova posjeta dovesti do dogovora i produžetka prisustva i djelovanja ЈICA na području ove lokalne zajednice.

Izvor: Srna