latinica  ћирилица
15/01/2017 |  08:39 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

Voz se vratio u Beograd, putnici autobusom prebačeni u K. Mitrovicu (VIDEO)

Voz koji je u subotu pošao iz Beograd za Kosovsku Mitrovicu vratio se rano jutros oko četiri sata u Beograd, nakon putovanja dužeg od 19 sati.
Voz za Kosovsku Mitorivicu - Foto: TANЈUG
Voz za Kosovsku MitorivicuFoto: TANЈUG

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć, na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu, da je odlučio da ovaj voz zaustavi u Raškoj kako bi sačuvao živote putnika jer su Albanci htjeli da uhapse mašinovođu i putnike.

Autobus sa putnicima iz voza koji je iz Beograda krenuo na Kosovo i zaustavljen u Raškoj, stigao je u Kosovsku Mitrovicu bez problema, rekao je zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Kozarev je sinoć novinarima u vozu koji se iz Raške vraćao za Beograd rekao da je autobus bez problema stigao u Kosovsku Mitrovicu i da nije bilo napada.

Povodom novonastale složene bezbjednosne situacije na relaciji Beograd – Priština, sinoć je u Beogradu održana sjednica Biroa za kontrolu službi bezbjednosti, kojom je predsjedavao premijer Aleksandar Vučić. Za danas je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zakazao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Srbi iz Kosovske Mitrovice, za podne, najavili su protest u ovom gradu.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, povodom složene situacije na Kosovu i Metohiji, sinoć kontaktirao visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini, kojoj je prenio razočarenje Srbije reakcijom Evropske unije.

O stanju na Kosmetu, Vučić je sinoć razgovarao i ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom, a danas će, kako je najavio, o pripremama ratnih igara Prištine upoznati rukovodstvo Kine i američkog potpredsjednika DŽozefa Bajdena. Vučić je izjavio da postoji mogućnost da je Priština za svoju akciju imala nečiji blagoslov.

Ocjenu premijera Srbije potvrdio je sinoć premijer samoproglašenog Kosova, Isa Mustafa, koji se posebno zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama članicama Evropske unije na, kako je rekao, podršci koju su dali Prištini.

Prema posljednjim informacijama, pripandici kosovske policije povlače se sa Јarinja.

Policija Kosova tvrdi: Nije bilo eksploziva na željeznici

Policija Kosova saopštila je sinoć da je nakon informacija o ekplozivu na pruzi obavila kontrolu na cijeloj teritoriji Kosova i da nije nađena nikakva ekplozivna naprava.

"Policija Kosova je sa svim svojim relevantnim jedinicama, uključujući i logističke naprave i sredstva preduzela mjere u cilju identifikacije i razjašnjenja stvorenih okolnosti, međutim nije naišla ni na kakvo eksplozivno sredstvo na željeznici na cijeloj teritoriji Kosova", kaže se u saopštenju kosovske policije.

U saopštenju su "snažno" demantovani "svi navodi srpskih političkih zvaničnika i srpskih medija koji su izjavljivali i objavljivali informacije da su građani i Policija Kosova postavili eksplozivne naprave u cilju predupređenja ulaska voza na Kosovo".

"Policija Kosova ostaje opredjeljena da ostvari sve svoje ustavne i zakonske zadatke i danas je svoje djelovanje preduzela u skladu sa Ustavom Kosova, zakonima na snazi, operativnim planom kako bi se garantovao ustavni poredak, opšta sigurnost u konkretnom slučaju predupredilo kretanje ilegalnog voza na teritoriji Kosova", kaže se u saopštenju.

Izvor: RTRS, SRNA, Beta