latinica  ћирилица
15/01/2017 |  10:43 | Autor: RTRS

Vulin: Iznenađujući stav Brisela

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Srbije Aleksandar Vulin rekao je da ga je iznenadio stav EU povodom ponašanja Prištine koja je spriječila putnički voz iz Beograda da stigne u Kosovsku Mitrovicu, jer je Brisel garant slobode kretanja.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Vulin je rekao da je veoma čudno da se u EU protive slobodi kretanja za koju su se toliko zalagali i da zato očekuje pojašnjenje Brisela.

"Sloboda kretanja je jedna od najvažnijih tekovina EU", podsjetio je Vulin i ukazao da sada "odjedanput to nije tako kada je reč o Srbima".

On je zapitao "hoće li svaki srpski voz, koji inače već 18 godina ide svakog dana iz Kraljeva za Kosovsku Mitrovicu, biti zaustavljen dugim cijevima.

Vulin je za RTS rekao da su juče poslate specijalne snage Albanaca mimo Briselskog sporazuma, jer nije moguće da jedinice albanskih specijalaca "Rosu" dođu na sjever Kosova i Metohije, u prostor gdje nema ni jednog Albanca.

"Da nije bilo smirene i veoma mudre reakcije predsednika Vlade /Aleksandra/ Vučića, imali biste krvave sukobe na severu Kosova i Metohije", rekao je Vulin.

On je podsjetio da je Vučić rekao nešto "što se nije čulo od 1999. godine, a to je da se nasilje nad Srbima neće tolerisati".

Što se tiče zahtjeva Srbije za izručenje bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja, Vulin je naveo da bi Haradinaj odavno služio zatvorsku kaznu da je pravo bilo samo dovoljno.

"Nadam se da će francuski sud imati hrabrosti i snage da se bavi isključivo pravom", rekao je Vulin.

Govoreći o novom Sporazumu o penzionom i socijalnom osiguranju, važnom za sve one koji su na privremenom radu u Rusiji, Vulin je potvrdio da će sporazum biti veoma brzo potpisan i da je sve već dogovoreno.

On je objasnio da se, zbog nedostatka odgovarajućeg sporazuma, osiguranje srpskim radnicima plaća i u Rusiji i u Srbiji, što srpske radnike čini "skupljim", a preduzeća manje konkurentnim.

Vulin je istakao da će se sporazum odnositi na sve - i ljude koji rade i koji će raditi u Rusiji, ali i na one koji su ranije bili angažovani.

On je najavio i postizanje sporazuma o privremenom zapošljavanju, kojim će procedure biti olakšane, jeftinije, kraće i brže, pa će zapošljavanje biti lakše.

Komentarišući upozorenja da bi Beograd mogao da postane novi "Kale" /u Francuskoj/, zbog migranata koji borave na otvorenom, Vulin je rekao da se sa njima svakodnevno razgovara, ali da oni odbijaju da odu u prihvatne centre.

"Njima su ponuđeni i smeštaj i hrana i lekari, a mesta u prihvatnim centrima ima više nego dovoljno", istakao je Vulin.

Izvor: SRNA