latinica  ћирилица
15/01/2017 |  13:52 ⇒ 16/01/2017 | 13:00 | Autor: RTRS

Dodik: Neprihvatljiva Izetbegovićeva ocjena da je Srpska "nastala na genocidu" (VIDEO)

Za Republiku Srpsku trajno je neprihvatljiva ocjena Bakira Izetbegovića i njegovih saradnika da je Republika Srpska "nastala na genocidu", poručio je predsjednik Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

On nije BiH - rekao je Dodik, komentarišući Izetbegovićev uvredljiv govor koji je objavljen na zvaničnoj stranici Predsjedništva BiH.

Bakir Izetbegović tako je zloupotrebio zajedničke institucije zbog čega Dodik očekuje reakciju ostalih članova Predsjedništva.

Srpski član Mladen Ivanić tražiće odgovor. Probošnjački govor u kom se spominje i genocid u Prijedoru, a nijedan sud to nije ustanovio, skandalozan je i uvredljiv i za predsjednika Srpske i za srpskog člana Predsjedništva.

Osim objavljenog govora, iz budžetskih rezervi Izetbegović je za projekat "Genocid nad Bošnjacima" darovao 20 000 maraka, takođe samoinicijativno. Predsjednik Srpske smatra da je Izetbegović time zloupotrebio zajedničke institucije.

- To pokazuje ambiciju Bakira da je on Bosna, naravno da nije Bosna. Neka mu je sretno u toj Bosni u kojoj je on Bosna. On to nije, on je samo muslimanski član Predsjedništva i ništa više. Prema tome zloupotrebom neka se bave drugi. Što se tiče članova Predsjedništva vjerujem da će reagovati, kaže predsjednik Dodik.

Iz kabineta srpskog člana Predsjedništva nam je potvrđeno da će u narednim danima zahtijevati objašnjenje iz kabineta Bakira Izetbegovića. To je, kažu, presedan.

Stranački i lični stavovi koji vrijeđaju druga dva naroda do sada se nisu objavljivali na internet stranici te institucije.

Da je namjera Izetbegovića da na taj način institucionalno, cijeli narod optuži za genocid, jasno je predsjedniku Srpske.

Zločina je bilo na svim stranama, dodaje, ali genocid koji se u govoru spominje nije se desio. Da se Izetbegović fokusirao na Srpsku pokazuje i njegov stav da neće odustati od ukidanja Dana Republike.

- Bakir Izetbegović može da nastavi da radi šta hoće ali 9. januar ostaje naš Dan Republike i on će se slaviti i ubuduće i mislim da upravo ovi događaji što su se dešavali na najbolji način govore o tome da je narod to prihvatio, poručio je Dodik

Ako je bilo ko iz Sarajeva ili međunarodne zajednice mislio da će Srbi odustati od proslave Dana Republike, kaže Dodik, onda su se prevarili.

Iz kabineta Mladena Ivanića najavljeno je da će u narednom periodu u dogovoru sa predsjednikom Srpske organizovati događaj na kom će se govoriti o srpskim žrtvama, nakon čega će to objaviti na veb stranici Predsjedništva.