latinica  ћирилица
15/01/2017 |  17:17 ⇒ 21:49 | Autor: RTRS

Nastavljaju se pregovori o Opštem kolektivnom ugovoru (VIDEO)

Sljedeće sedmice trebalo bi da budu nastavljeni pregovori socijalnih partnera o Opštem kolektivnom ugovoru. Dok se jedni nadaju da bi ovaj dokument uskoro mogao da bude potpisan, drugi ne žele da se izjašnjavaju.
Fabrika - Foto: RTRS
FabrikaFoto: RTRS

Ono što je sigurno jeste da će socijalni partneri- i Vlada i sindikat i poslodavci doći na sastanak.

Da li dogovor o najnižoj plati iz decembra prošle godine uliva nadu da će nakon dužeg vremena pregovora biti potpisan i Opšti kolektivni ugovor?

Vlada je socijalne partnere pozvala da nakon praznika sjednu za sto.

Mnogo je toga dogovoreno, tvrde u sindikatu. Nikada do sad nisu bili veći optimisti da će Opšti kolektivni ugovor uskoro biti potpisan.

- Ostalo je još nekoliko stvari spornih gdje imamo različite poglede, ali mislim da ćemo doći do dogovora koji neće biti na štetu radnika, ističe Ranka Mišić predsjednica Saveza sindikata.

Ono o čemu još nema dogovora su iznos regresa, prekovremeni rad i plaćanje rada za državne praznike. Da li je uskoro moguć dogovor, poslodavci ne žele da se izjašnjavaju.

Stari Opšti kolektivni ugovor je nakon donošenja novog Zakona o radu dva puta produžavan. Vlada je krajem juna prošle godine donijela Odluku, koja je zamijenila ovaj dokument i koja važi do potpisivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora.