latinica  ћирилица
16/01/2017 |  08:57 ⇒ 09:24 | Autor: RTRS

Albanci otkrili spomenik Vokeru

Statua u Račku za bivšeg šefa OEBS-a na KiM Vilijama Vokera. U Vokerovom prisustvu spomenik otkrio Hašim Tači.
Spomenik Vilijamu Vokeru - Foto: Novosti.rs
Spomenik Vilijamu VokeruFoto: Novosti.rs

Istog dana u kom nije dozvoljen put vozu iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici, u subotu, postavljen je spomenik u Račku nekadašnjem šefu misije OEBS na Kosmetu Vilijamu Vokeru. U Vokerovom prisustvu otkrio ga je Hašim Tači, predsjednik kosovskih privremenih institucija, zahvaljujući se Vokerovom doprinosu za “slobodu Kosova“.

- Ova statua simbolizuje istinu o Kosovu pred svijetom i predstavlja simbol slobode i nezavisnosti - rekao je Tači, koji je prethodno odao počast nastradalim Albancima u Račku.

Inače, u selu Račak su prije osamnaest godina pronađena tijela 45 Albanaca, za čije ubistvo je tadašnja misija OEBS na čelu sa Vokerom, bez dokaza optužila srpske snage bezbjednosti, a ovaj događaj je okvalifikovan kao zločin nad civilima, što je poslužilo kao izgovor za NATO bombardovanje tadašnje Savezne Republike Јugoslavije. Izvještaji srpske strane govorili su da žrtve u Račku nisu bili civili, već albanski teroristi poginuli u sukobu sa policijom, dok je Vokerova misija događaj nazvala masakrom i pozvala Haški tribunal da sprovede istragu.

Helena Ranta, koja je vodila finski tim za obdukciju, je u svojoj biografiji napisanoj 2008. navela da je izvještaj o događajima u Račku pisala pod pritiskom tadašnjeg šefa misije OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera.

Izvor: Večernje novosti