latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:01 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

Pelagićevo: Usvojen rebalans za prošlu i budžet za ovu godinu (VIDEO)

Opštinska skupština u Pelagićevu usvojila je rebalans za prošlu godinu u iznosu od 2,5 miliona KM. Na istoj sjednici usvojen je i budžet za ovu godinu od 2.115.000 KM, 25 odsto manje u odnosu na prošlogodišnje prihode.
Pelagićevo - Foto: RTRS
PelagićevoFoto: RTRS

Početkom prošle godine, planiran je budžet od dva miliona KM, ali je ulaganjima Vlade Republike Srpske povećan na 500 hiljada tokom godine, tako da su ukupni prihodi iznosili 2,5 miliona KM.

- Ta razlika od 512 hiljada maraka utrošena je za investicije od kapitalnog značaja za našu opštinu - kaže načelnik opštine Simo Stakić.

Planirani prihodi u ovoj godini po raznim osnovama su za 25 odsto manji i iznose 2.115.000 KM. Nisu uračunati i prohodi od ministarstava Republike Srpske, koji se takođe očekuju tokom godine.

- Opština Pelagićevo konstantno ima priliv i imam potrebu da se zahvalim institucijama Vlade Republike Srpske, što izađu u susret tokom budžetske godine, te nama rebalans bude samo korekcija za investicije - ističe Stakić.

Za odbornike skupštinske većine budžet je dobro izbalansiran jer i pored teškoća, sadrži investicioni program, ali i kontinuirano finansira potrebe mladih.

- Iako smo mala i nerazvijena opština 90 hiljada maraka se izdvaja za sport i omladinu - naglašava Slavko Tešić, odbornik SNSD-a.

Opoziocini odbornici imali su mnogo primjedbi. Najviše ih je iznenadilo što u budžetu nisu obezbjeđena sredstva za poljoprivredu, iako se ovom djelatnošću bavi 99 odsto stanovnika Pelagićeva.

- Tražili smo amandmanom da usvojimo 90 i 100 hiljada za poljoprivredu. Јedina smo možda opština u kojoj nismo usvojili ništa za poljoprivredu - kaže Nedeljko Trivundić, odbornik SRS dr Vojislav Šešelj.

Budžetom će biti obezbjeđeno oko 400 hiljada KM za investicije, 305 hiljada za socijalne potrebe stanovništva i oko 150 hiljada nevladinim organizacijama.