latinica  ћирилица
17/01/2017 |  08:12 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Snježne (ne)prilike u Srpskoj (VIDEO, FOTO)

Zbog snijega koji bez prestanka pada duže od 30 sati, u Republici Srpskoj otežan je i usporen saobraćaj.
Snijeg - Foto: nezavisne novine
SnijegFoto: nezavisne novine

Većina puteva je prohodna, a na njihovom odžavanju pojačano rade brojne dežurne ekipe zimskih službi. Iz Auto-moto saveza upozoravaju da je na svim putnim pravcima neophodna oprezna i sporija vožnja.

Iako snijeg u Republici Srpskoj pada već drugi dan, u Republičkoj upravi Civilne zaštite navode da situacija nije vanredna i da je sve pod kontrolom. Intenzivne snježne padavine i dalje usporavaju i otežavaju saobraćaj u Srpskoj.

Iz Civilne zaštite navode da se snijeg zadražava na saobraćajnicama, ali da su nadležne službe još tokom noći počele njegovo uklanjanje sa kolovoza, te da intezivno rade na raščišćavanju.

Iz Auto-moto saveza upozoravaju da je na svim putnim pravcima neophodna oprezna i sporija vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu, a posebno je potrebno držanje rastojanja između vozila i posjedovanje zimske opreme. Na dionicama koje vode preko planinskih prevoja i u višim predjelima, pored ugaženog snijega, ima i poledice.

Svi putni pravci na području Prijedora i prijedorske regije su prohodni, ali je zbog snijega koji bez prekida pada već dvadesetak časova, saobraćaj usporen.

Na području opštine Novi Grad svi putevi su očišćeni od snijega, a zimska služba Komunalnog preduzeća "Komus" je na terenu od sinoć. "Večeras će drugi put biti raščišćene gradske i ulice u prigradskim naseljima", rekao je Srni tehnički rukovodilac u ovom preduzeću Dragan Raljić. U lokalnom Centru za obavještavanje kažu da do sada nije bilo dojava da ima odsječenih domaćinstava i ugroženog stanovništva.

U Bijeljini je mreža od 330 kilometara magistralnih i regionalnih puteva prohodna, a 16 ekipa preduzeća Bijeljina-put raspoređene su na punktovima.

Što se tiče magistralnih i regionalnih puteva, koje održava preduzeće Mrkonjić putevi svi su prohodni, ali se vozačima prporučuje obavezna upotreba zimske opreme. Naše ekipe bile su i na Manjači gdje su glavni putevi prohodni, a puteve koji vode prema okolnim selima čiste mještani.

Svi putni pravci na području Višegrada, Novog Goražda i Rudog koje održavaju Romanija putevi iz Višegrada prohodni su i nema zastoja, a nadležni apaleuje na vozače da prilagode brzinu uslovima puta u kanjonima Drine, Lima i Rzave.

Svi magistralni i regionalni putevi na području sarajevsko-romanijske regije su očišćeni i prohodni, a saobraćaj se odvija bez zastoja, kaže direktor Romanijaputeva sa Sokoca Dragan Buloščićm i dodaje, da je pravac prema Јahorini prohodan, te da je prestala obustava saobraćaja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko Romanije /Ljubogošta-Podromanija/.

Na terenu ima dovoljno vozila, radnika i abrazivnog materijala, ali obustave saobraćaja izazivaju šleperi i teretna vozila sa prikolicom koji nemaju adekvatnu zimsku opremu.

Na području opštine Kostajnica u selima na platou Balja putevi su neprohodni zbog snježnih nanosa čija visina dostiže dva metra. Većina mehanizacije preduzeća Dejanović produkt, koje obavlja poslove zimske službe, nalazi se na ovim putevima. Lokalni putevi prvog prioriteta su prohodni, kao i glavni putevi u Taviji, Petrinji i Mrakodolu.

Svi kvarovi na niskonaponskoj mreži na području Kostajnice otklonjeni su i svi potrošači od 10.00 časova imaju uredno snabdijevanje strujom.

Na području opštine Srebrenica slab snijeg neprekidno pada već 18 časova što uzrokuje probleme u saobraćaju koji se otežano odvija na regionalnim i lokalnim putevima. Ispod novog snijega ima poledice zbog čega se vozačima skreće pažnja  da budu oprezni i ne kreću na put bez zimske opreme.

Visina snijega je od 25 do 50 centimetara. Saobraćanje je moguće na lokalnim putevima samo terenskim vozilima, a kada stanu padavine pristupiće se njihovom čišćenju, kažu nadležni.

Preko planinskog prevoja Crni Vrh, na magistralnom putu Zvornik-Tuzla, teretna vozila se propuštaju naizmjenično, saopštio je Auto-moto savez. Inače, na ovoj dionici je jutros bio zabranjen saobraćaj za teretna vozila.

U nižim područjima na kolovozima ima snijega od tri do pet centimetara, a zbog niske oblačnosti i snježnih padavina mjestimično je smanjena i vidljivost.

Snijeg

Saobraćaj se zbog novih snježnih padavina od jutros na većini puteva odvija veoma usporeno i otežano, ali najvažnije je da su svi magistralni i regionalni putevi prohodni. Izuzetak je regionalni put Kifino Selo-Ulog, preko prevoja Morine, koji je neprohodan zbog visokih smetova.

Posebno je usporeno saobraćanje u višim planinskim predjelima i preko planinskih prevoja, gdje pored ugaženog snijega na kolovozu ima i leda. Јak vjetar formira snježne nanose na visoravnima i preko planinskih prevoja u donjem Podrinju, a vozačima se upozoravaju na mogućnost obrušavanja lavina na dionicama pored kamenih kosina.

Na području Han Pijeska, odnosno prevoja Han Pogled (Vlasenica-Han Pijesak) za teretna vozila je obavezna upotreba lanaca i ova kategorija vozila saobraća naizmjenično, svakih 15 minuta. Na svim ostalim dionicama koje vode preko prevoja, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca. Na dionicama u usjecima i pored kosina česti su odroni zemlje i kamenja na kolovoz. Dežurne ekipe zimskih službi čiste i posipaju kolovoz na svim kritičnim dionicama, ali snijeg koji neprestano pada ostaje na kolovozu. Na svim putnim pravcima neophodna je oprezna i sporija vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu. Posebno je važno držanje odgovarajućeg rastojanja između vozila i obavezna zimska oprema na vozilima.

U Foči je noćas palo 10 do 15 centimetara novog snijega koji je usporio saobraćaj, ali su svi magistralni i regionalni putevi na području opštine prohodni. Mašine zimskih službi pojačano čiste sve putne pravce.

Preko planinskih prevoja na kolovozu ima ugaženog snijega, ali se saobraćaj odvija bez zastoja. Nešto više ugažnog snijega ima na putnom pravcu prema Tjentištu, preko prevoja Prijeđel.

Na području opštine Krupa na Uni palo je novih 30 centimetara snijega čija je visina jutros oko 45 centimetara. Јutros su mještani nastavili čišćenje lokalnih kategorisanih puteva, a gorivo obezbjeđuje opština. Preduzeće Prijedorputevi je raščistilo od snijega dva regionalna putna pravca prema Krupi na Uni.

Preduzeće Prijedorputevi od sinoć čisti magistrale i regionalne putne pravce. Na graničnim prelazima u Novom Gradu i u Kostajnici nema dužih čekanja i zadržavanja prilikom prelaska granice.

Meteorolozi navode da će snijeg padati i danas u većini dijelova Srpske, dok će u Hercegovini biti susnježice i kiše. Tokom dana na sjeveru i zapadu snježne padavine jačaju i očekuje se 10 do 15 centimetara novog snježnog pokrivača. Na istoku slab snijeg, a na jugu padavine prestaju i biće pretežno suvo i vjetrovito.

Vjetar umjeren sjeveroistični, na jugu i na planinama pojačan. Najviša dnevna temperatura vazduha od minus tri do jedan stepen, na jugu 5 stepeni, na planinama od -6 stepeni Celzijusovih. U Banjaluci oblačno i hladno uz snijeg.

Banjaluka- ekipe na terenu, javni prevoz bez zastoja

Bez obzira na snijeg koji još pada, putevi na području banjalučke opštine su prohodni i saobraća se bez zastoja. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu, dežurne ekipe zimskih službi čiste i posipaju sve dionice, po prioritetima. Svi seoski putni pravci, na kojima se odvija javni prevoz su prohodni, poručuju iz Gradske uprave. 

Ekipe banjalučke zimske službe od noćas i jutros pojačano rade na održavanju prohodnosti puteva s obzirom na to da snijeg neprestano pada. Prema nalogu gradonačelnika Igora Radojičića, sva raspoloživa mehanizacija je na terenu. Kako je potvrđeno u Odjeljenju za saobraćaj i puteve - saobraćajnice prvog prioriteta su očišćene, a ostale se čiste prema programu rada zimske službe.

Čišćenje snijega (Foto: RTRS)

- Čistimo i pojedine putne pravce u višim dijelovima grada, koji su mimo programa, a gdje mještani ne mogu sami da očiste. Uglavnom, ekipe zimske službe pojačano rade od noćas, tako da se i sve linije gradskog i prigradskog prevoza održavaju bez problema. Takođe, i svi seoski putni pravci, na kojima se odvija javni prevoz su prohodni – rekao je v.d. načelnika ovog odjeljenja Slaviša Sandić.

Ekipe u Pavićima, Lusićima i Kolima nastoje da održe prohodnim puteve, s obizrom na smetove i vijavice karakteristične za to područje. Prema Sandićevim riječima, očekuju da građani imaju razumijevanja, jer snijeg neprestano pada i ekipe zimske službe prvo moraju da očiste saobraćajnice prvog prioriteta tj. one kojima se odvija javni prevoz, a onda i ostale. Istovremeno, pozivaju se i građani da očiste snijeg ispred svojih objekata.