latinica  ћирилица
17/01/2017 |  09:17 ⇒ 12:27 | Autor: RTRS

U Srbiji novi snijeg (FOTO)

Predstoji period koji će prema najavama meteorologa vladati zimski uslovi vožnje, sa novim snježnim pokrivačem i temperaturama koje će biti ispod nule.
Srbija snijeg (foto:B. Bojović / RAS Srbija) -
Srbija snijeg (foto:B. Bojović / RAS Srbija)

Osim snijega posebnu opasnost predstavlja i najavljen jak vjetar, koji će na pojedinim dionicama izazvazi snježne nanose. Najozbiljnija situacija je, međutim, na rijekama gdje su se stvorili ledeni čepovi koji usporavaju tok vode. 

Zimska služba Puteva Srbije je neprekidno na angažovana, a sva raspoloživa mehanizacija je na terenu i radi na čišćenju i uklanjanu snijega sa kolovoza.

Posipaju se i sva kritična mjesta poput prevoja, mostova i nadvožnjaka, međutim i pored toga postoji opasnost od poledice, a na pojedinim dionicama koje vode u planinske predjele ima mjestimično ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu.

Na autoputevima i putevima i prioriteta u nižim predjelima vozi se po mokrom kolovozu, ali je dobra prohodnost.

Uz maksimalne napore putara održavaju se prohodnim putevi u planinskim predjelima Ivanjice probijen je put Odvraćenica-Preko Brdo, na pojedinim mjestima kolovoz je sužen zbog visokih nanosa, a saobraćaj otežan, pa se ne preporučuje korišćenje puteva koji vode u planinske predhele Ivanjice, Sjenice i Novog Pazara, na kojima je obavezna upotreba lanaca.

Srbijanski ledolomac "Greben" isplovio je iz Beograda ka Smederevu, kako bi se zajedno sa brodom potiskivačem "Bor" u naredna tri dana probio do Tekije u Đerdapskoj klisuri. Plan je da "Greben" do kraja dana stigne do Smedereva, budući da je dionica od Beograda do ovog grada kritična, a pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević istakao je da će na taj način u narednim danima biti branjen i Đerdap.

Dva ledolomca koja su juče stigla iz Mađarske u Srbiju, nalaze 13 kilometra uzvodno od Bogojeva i danas će početi da lome led, a ispomoć pruža srpski brod "Topola".

Aleksandar Nikolić iz preduzeća "Vode Vojvodine" upozorio je da prilikom otapanja u gornjim dijelovima sliva Dunava u martu i povećanja proticanja, može doći do toga da ledena barijera zasmeta i stvori uspor u Dunavu, što može izazvati ledene poplave kakve su se desile 1956. godine.

Ukoliko se ledeni čepovi ne probiju postoji opasnost od poplava i lomljenja objekata na rijekama.

Razbijanje leda na Dunavu (foto:Tanjug)

U Novom Sadu, leda ima samo uz obalu. U Beogradu je kritično kod Pupinovog mosta gdje su dvije barže nalegle na njegove stubove. Ugrožen je veliki broj splavova na Zemunskom keju, a zbog pomjeranja leda kritična tačka je i Grocka.

- Debljina leda ovdje varira. Čep može da bude od metar do dva. Može i manji, ali uglavnom se tu krećemo gdje su čepovi manje dubine - kaže Žarko Opačina, kapetan broda "Topola".

Meteorolozi upozoravaju da stanje nije povoljno ni i u narednih sedam ili osam dana, jer se temperatura zadržava ispod nule, kako u Srbiji tako i u okolnim zemljama. Do kraja nedjelje snijeg će prestati da pada, ali odmah slijedi "zubato" sunce i jaki jutarnji mrazevi, najavljuju prognostičari. Temperature u jačem plusu još se ne naziru.

Izvor: RTS