latinica  ћирилица
17/01/2017 |  09:26 | Autor: RTRS

Lavrov: Potrebna saradnja u borbi protiv terorizma

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Moskva zabrinuta i žali zbog činjenice da međunarodna zajednica "i dalje ne može da stvori zajednički front protiv terorizma".
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnya) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnya)

Govoreći na godišnjoj konferenciji za novinare o rezultatima rada Ministarstva spoljnih poslova u 2016. godini, Lavrov je naveo da Rusija pozdravlja saradnju u borbi protiv terorizma sa bilo kojom zemljom, te da je Rusija spremna da sarađuje sa SAD, EU i NATO na osnovu uzajamnog poštovanja.

Ruski šef diplomatije je naglasio da takva saradnja mora biti postignuta bez nametanja stranih vrijednosti na partnere i saveznike. "Mesijanizam i želja nekih zemalja da prošire svoje vrijednosti dovele su do pogoršanja situacije u svijetu", ocijenio je Lavrov, prenosi "Sputnjik".

Lavrov smatra da se Rusiji sada nameću "posthrišćanske vrijednosti", koje podrazumijevaju popustljivost koja je Rusima strana.

"Sa ljudske tačke gledišta to je nepristojno, a sa stanovišta međunarodnih odnosa neprihvatljivo", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Govoreći o pitanjima vezanim za ruske i američke diplomate, Lavrov je otkrio da su u aprilu 2016. godine američke tajne službe pokušale da regrutuju savjetnika koji radi u ambasadi Rusije u Vašingtonu.

"Poslednjih nekoliko godina američke tajne službe pojačale su napore da regrutuju ruske diplomate", naglasio je Lavrov.

On je kritikovao tvrdnje da je Moskva navodno vršila pritisak ili organizovala nadzor američkih diplomata u Moskvi i naveo da su diplomate koje rade u Ambasadi SAD u Moskvi mnogo puta učestvovale u protestima koje je organizovala ruska opozicija.

Izvor: Srna