latinica  ћирилица
17/01/2017 |  09:27 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Britanija iznosi detalje plana za izlazak iz EU

Britanski premijer Tereza Mej iznijeće danas detalje svog plana za izlazak te zemlje iz EU.
Tereza Mej - Foto: AFP
Tereza MejFoto: AFP

Britanska novinska agencija Pres asosijejšen /PA/, koja je imala uvid u govor premijera, navodi da će Mejova objaviti da ne želi ishod pregovora sa Briselom kojim će Velika Britanija biti "napola unutra, a napola van" EU.

Analitičari ističu da će dijelovi govora, koje je Dauning strit objavio unaprijed, izazvati spekulacije da je Mejova spremna da zemlju izvede sa jedinstvenog evropskog tržišta i carinske unije, mada nije poznato da li će ona dati i definitivan odgovor na to pitanje.

Mejova u svom govoru izražava želju da "Velika Britanija bude istinski globalna" i da mora biti "mnogo otvorenijeg uma nego što je to ikad bila, te da će ostati najbolji prijatelj i komšija ostalim članicama evropskog bloka".

Međutim, ona će i insistirati da ne pokušava da dobije "mrvice članstva" ili da postigne "dijelimično" ili "udruženo" članstvo u EU.

Mejova će odrediti 12 pregovaračkih prioriteta za predstojeće razgovore sa EU, ali su njeni saradnici odbili da iznesu preciznije detalje o tome koji su to prioriteti.

Britanski premijer je najavila da će pokrenuti proceduru izlaska Velike Britanije iz EU prije kraja marta.

Izvor: Srna