latinica  ћирилица
17/01/2017 |  13:00 ⇒ 16:21 | Autor: RTRS

Nema jedinstvenog stava o 1. martu, Ustavni sud BiH da donese odluku

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH obavijestiće Ustavni sud BiH da nije uspjela postići konsenzus u vezi sa njegovim zahtjevom za davanje odgovora na navode iz zahtjeva poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta "danom nezavisnosti BiH" i da Sudu prepušta da donese konačnu odluku u skladu sa svojim nadležnostima.
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Komisija je ovaj zaključak usvojila na današnjoj sjednici, nakon što je na prethodnim sjednicama provela raspravu o zahtjevu Ustavnog suda, kad je izjašnjavanje odgođeno kako bi se pokušao postići jedinstven stav.

Nakon konstatovanja da nema jedinstvenog stava u vezi sa zahtjevom Ustavnog suda, član Komisije Borjana Krišto predložila je navedeni zaključak, koji je dobio podršku četvoro srpskih i hrvatskih članova, dok su protiv bila tri bošnjačka člana.

"Šta god da odgovorimo ili uopšte ne odgovorimo, Sud će se donijeti svoju odluku", zaključila je Krištova.

Komisija je identičan zaključak usvojila i kada je riječ o zahtjevu Ustavnog suda BiH u vezi sa zahtjevom Krištove za ocjenu ustavnosti Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH.

Ustavnopravna komisija podržala je ustavni osnov za Prijedloga zakona o dopuni Zakona o upravi, koji je predložio poslanik SBB-a Damir Arnaut, ali ne i principe ovog zakona.

Arnautovim prijedlogom predviđa se da se kazne od 150 do 500 KM za odgovorne u organima uprave koje ne postupe po zahtjevu brojnih pravnih i fizičkih lica koje već postoje, prošire i za nepostupanje po zahtjevima Parlamentarne skupštine BiH.

Član Komisije Momčilo Novaković istakao je da ovaj prijedlog ne služi svojoj svrsi i samo komplikuje i čini nejasnim proceduru.

"Ono što se želi postići ne postiže se ovim zakonom", rekao je Novaković ocijenivši da parlament ima dovoljno mehanizama da sankicionišemo neodgovorne.

On je zaključio da je riječ više o populističkoj odrebi, a ne prijedlogu usmjerenim nekim konkretnim rješenjima.

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputili su 11. oktobra apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 1. marta "danom nezavisnosti BiH".

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je tada da 1. mart ne odražava volju svih naroda koji su konstitutivni po Ustavu BiH.

"Taj datum donesen je bez predstavnika srpskog naroda. Prvi mart isključivo je vezan za Bošnjake i Hrvate, a time se srpski narod stavlja u podređen položaj. Ustavni sud BiH mora da štiti prava svih u BiH, pa i Srba. Prvi mart se slavi samo u jednom dijelu BiH", istakao je Višković.

Izvor:SRNA