latinica  ћирилица
17/01/2017 |  15:25 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Karan: Arbitražni postupak za distrikt Brčko u potpunosti sproveden (VIDEO)

Arbitražni postupak za distrikt Brčko, koji je kondominijum Republike Srpske i Federacije u potpunosti je sproveden za 17 godina postojanja Distirkta, konstatovao je arbitar Republike Srpske za Distrikt, Siniša Karan.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Donošenjem amandmana na Ustav BiH 2009.godine, upostavljena je puna i konačna verifikacija Distrikta, čime su zaštićeni i Distrikt i arbitražna odluka, naglasio je Karan, tokom sastanka s gradonačelnikom Brčkog, Sinišom Milićem.

Arbitar Republike Srpske za distrikt Brčko, Siniša Karan, ocijenio je u Brčkom da su već ispunjeni svi uslovi iz arbitražne odluke za distirkt. Naglasio je da su njegove institucije potpuno autonomne, efikasne i samostalne u odnosu na entitete .

"Nakon gotovo 17 godina možemo da konstatujemo da je konačna arbitražna odluka uspješno sprovedena, da distrikt živi punim kapacitetom, da su njegove institucije sasvim autonomne i efikasne, potpuno samostalne u odnosu na entitete", naglasio je Karan na konferenciji za novinare.

Dodao je da  je od posebnog načaja da je konačna arbitražna odluka ušla u ustavno-pravni sistem BiH i da je amandmanom jedan postala sastavni dio Ustava BiH.

"Ovo je dobar pristup u radu arbitra iz Republike Srpske za distrikt Brčko, a takav pristup uskoro očekujemo i od arbitra iz Federacije BiH", rekao je gradonačelnik Brčkog, Siniša Milić.
naglasio je Milić.

Arbitar Republike Srpske za distirkt Brčko, istakao je i činjenicu da institucije Srpske daju punu podršku primjeni konačne arbitražne odluke.

Ovo je prva posjeti arbitra Republike Srpske, od uspostavljanja Distirkta Brčko.