latinica  ћирилица
17/01/2017 |  15:26 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

Bijeljina povećava broj zanatskih radnji (VIDEO)

Pozitivan trend broja otvorenih zanatsko- preduzetničkih radnji u Bijeljini nastavljen i u ovoj godini.
Zanatske radnje - Foto: RTRS
Zanatske radnjeFoto: RTRS

Prema podacima Zanatsko-preduzetničkog udruženja "Preduzetnik" u Bijeljini je i u 2016. godini nastavljen trend povećanja broja otvorenih, u odnosu na zatvorene zanatske radnje.

Ovo je, kažu u Udruženju, odličan pokazatelj i nastavak pozitivnog trenda koji traje još od 2011. godine.

Najbrži i najefikasniji put ka otvaranju novih radnih mjesta i podizanju privrede nalazi se upravo u preduzetništvu, smatraju u bijeljinskom Udruženju.

Ovaj pozitivan tren nastavljen je i petu godinu za redom. Iz Udruženja "Preduzetnik" kažu da raduje ovaj podatak i da je krajem decembra prošle godine bilo aktivno 1.827 preduzetnika, odnosno 29 više u odnosu na kraj 2015.

- Najviše je trgovinskih radnji, konkretno 679. Ali sve je više odjavljenih trgovinskih radnji- odnosno 136 je odjavilo, a 89 prijavilo djelatnost, ističe Mile Stević, predsjednik Udruženja "Preduzetnik" Bijeljina.

Na drugom mjestu po zastupljenosti su zanatske radnje. Više je otvoreno, nego zatvoreno. Ukidanje fiskalnih kasa značajno je doprinijelo pozitivnom trendu koji traje već pet godina. Uz ovakve i slične olakšice mogu da se nadaju razvoju posla.

Na određene probleme u vezi sa fiskalnim kasama, na razne obaveze, prvenstveno finansijske, ukazali su obućar Afan Hadžihajdić i krojačica Ljubica Lukić.

Iako se većina mladih ne odlučuju da uče zanate, ima i onih koji svoju budućnost vide upravo u nastavku porodične tradicije.

- Zavolio sam ovaj zanat od malih nogu. Pošto ovdje nije bilo tog smjera, upisao sam srednju stručnu spremu samo da završim, da bi se mogao kasnije prekvalifikovati za ovaj smjer, kaže mladi obućar Mirza Hadžihajdić.

Iz udruženja "Preduzetnik" ističu da bi i u ovoj godini trebalo da se nastavi pozitivan trend povećanja broja zanatsko- preduzetničkih radnji, i da je njihov cilj da na kraju 2017. pređu broj od 2.000 aktivnih preduzetnika u Bijeljini.