latinica  ћирилица
17/01/2017 |  15:40 | Autor: RTRS

Mišić: Mašović se lažno predstavlja kao predsjedavajući Instituta za nestale

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić izrazio je nezadovoljstvo jer odgovorne institucije ne reaguju na zloupotrebu položaja predsjedavajućeg Kolegijuma direktora Amora Mašovića.
Milutin Mišić - Foto: RTRS
Milutin MišićFoto: RTRS

Mišić je rekao da se Mašović lažno predstavlja kao predsjedavajući Instituta i da šalje mnogo lažnih akata, naročito institucijama koje bi trebalo da kontrolišu zakonitost rada i materijalno-finansijsko poslovanje u Institutu.

- On poništava moje akte ili akte drugih organizacionih jedinica Instituta, stvara lažnu sliku i predstavlja lažno stanje, zloupotrebljava položaj. Nažalost, imamo lažni izvještaj koji je poslat Savjetu ministara BiH, Kancelariji za reviziju, određenim parlamentarnim komisijama, pa čak i javnosti - naveo je Mišić.

On je izrazio nezadovoljstvo što pojedine institucije, koje su prozvane da reaguju na kontrolu materijalno-finansijskog poslovanja i zakonitost u radu Instituta na osnovu akata koje Mašović donosi sam mimo Kolegijuma, to ne čine.

- Mnogo institucija dobilo je akte koji ne odražavaju stvarno stanje i stvarnu nadležnost odgovornih lica u Institutu za nestale. Lažni izvještaji su, osim navedenim, dostavljeni Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvu finansija BiH, Agenciji za istrage i zaštitu BiH i Tužilaštvu BiH - kaže Mišić.

On je objasnio da je riječ o izvještajima koji predstavljaju lažno stanje u Institutu - o broju verifikovanih lica i stanju sredstava, te istakao da Mašović diskriminiše kancelarije i istražioce, odnosno nestala lica, pa Tužilaštvu BiH stornira određene zahtjeve, gdje su Srbi žrtve, a počinioci pripadnici takozvane Armije BiH ili Hrvatskog vijeća odbrane.

- Svaki akt koji ima određenu težinu, koji govori o stanju u Institutu, mora proći Kolegijum što, nažalost, nije slučaj. Njih samovoljno potpisuje Amor Mašović, čime, između ostalog, stvara lažnu sliku i o međuljudskim odnosima - rekao je Mišić.

On je istakao da Mašović može da potpiše samo akte sa Kolegijuma, te da nema pravo da poništi bilo koji akt koji je potpisao srpski član Kolegijuma, kao što je do sada radio.

- Očekujem da navedene institucije prihvate da predsjedavajući Kolegijuma nije predsjedavajući Instituta i da su svi akti koje potpisuje bilo koji drugi član Kolegijuma jednako važni kao i akti koje potpisuje predsjedavajući. Sve drugo je laž - naglasio je Mišić.

Izvor: SRNA