latinica  ћирилица
17/01/2017 |  18:26 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Nema saglasnosti o 1. martu-o apelaciji iz Srpske odlučivaće Ustavni sud BiH (VIDEO)

Na zahtjev Ustavnog suda BiH da dostavi odgovore na navode iz zahtjeva poslanika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH, Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma obavijestiće sud da nije postigla jedinstven stav o ovom pitanju. Za ovakav zaključak glasali su srpski i hrvatski članovi komisije, dok su bošnjački bili protiv.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Podsjećamo, poslanici Narodne skupštine u oktobru su uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH, uz obrazloženje da ne odražava volju svih konstitutivnih naroda u BiH, da je donesen bez predstavnika srpskog naroda, te da je isključivo u vezi sa Bošnjacima i Hrvatima, čime se srpski narod stavlja u podređen i diskriminatorski položaj. EGO

Za Republiku Srpsku 1. mart ni u kom smislu nije praznik, ponovili su poslanici iz Srpske koji ističu da je apelacija iz Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o 1. martu sasvim osnovana i podnesena u skladu sa Ustavom BiH.

- Smatramo da je on prije svega neustavan samim tim što u donošenju ovog zakona nisu učestvovali predstavnici srpskog naroda. Znači zakon je donesen u vrijeme kada je funkcionisala bošnjačko-hrvatska federacija, tako da smatramo da nema nikakve osnove, kaže član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH, Lazar Prodanović.

S obzirom na različita stanovišta u vezi sa apelacijom i raspravama sa prošlih sjednica, koje su pokazale da dogovora nema, presječeno je usvajanjem zaključka koji je predložila Borjana Krišto iz HDZ-a, a koji će biti dostavljen bh. Ustavnom sudu: "Ustavnopravno povjerenstvo nema jedinstvenog stava, odnosno da nema konsenzusa i da prepuštamo da odluku donese Ustavni sud."

Za članove Komisije iz Srpske to je bio očekivan i jedini mogući stav.

- Mislim da to nije ni prvi ni posljednji put. Ustavni sud će donijeti odluku sa ili bez našeg stava, ma šta mi rekli, Ustavni sud će uraditi u skladu sa svojim stavom. Neću reći u skladu sa ustavom, zato što su neke odluke Ustavnog suda vrlo sporne, naglasio je Momčilo Novaković, član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH. 

S druge strane, za članove komisije iz bošnjačkog korpusa, koji je najzagriženiji u odbrani 1. marta, i koji istrajava na tezi da je BiH pravni nasljednik takozvane Republike BiH, i ovakav zaključak bio je neprihvatljiv.

- Uobičajena praksa na Ustavnopravnoj komisiji je da Ustavnopravna komisija konstatuje da je zakonodavno tijelo donijelo određeni zakon i da se jednostavno na tome ostane. U ovom slučaju je bio pokušaj da se odstupi od te prakse, ističe Damir Arnaut, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH.

- Kad bi se vodila rasprava o ovom pitanju ne bismo mogli doći u bilo kom smislu do takve saglasnosti. Nepotrebno je da raspravljamo o onome sa čim se ne slažemo. Očekujemo odluku Ustavnog suda, makar onako efikasno kako su oni donosili protiv RS iako to nije imalo apsolutno nikakvog osnova, kaže Lazar Prodanović.

I ova rasprava pokazala je da je pitanje zakona o praznicima na nivou BiH, o kojem se govori već 16 godina, daleko od bilo kakvog konsenzusa.

Štaviše, dalje nego ikada.

A sasvim je izvjesno da ga neće ni biti u okolnostima kada se Srpskoj uskraćuje pravo da slavi svoj rođendan, a istovremeno u Federaciji forsira 1. mart kao takozvani dan nezavisnosti - dan kada su Muslimani i Hrvati, bez Srba, na nelegalnom referendumu 1992. izglasali izdvajanje iz tadašnje SFRЈ, ali i dan kada je mučki ubijen srpski svat na sarajevskoj Baščaršiji, što je bio uvod u rat koji je sve zavio u crno.