latinica  ћирилица
18/01/2017 |  08:04 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Poslanici SNSD-a napustili sjednicu Predstavničkog doma PS

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne supštine BiH na kojoj bi trebalo da bude donijeta odluka o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, počela je danas u Sarajevu.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Poslanici SNSD-a napustili su sjednicu Predstavničkog doma PS nakon što nije prihvaćen njihov prijedlog da na dnevni red bude uvrštena inicijativa da poslanik SDA Šefik DŽaferović bude smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg i člana Kolegijuma doma. Klub poslanika SNSD-a traži DŽaferovićevu smjenu zbog njegove ratne prošlosti i optužbi da ništa nije učinio da spriječi ratne zločine nad Srbima.

Na prethodnoj sjednici, 29. decembra, izmjene zakon o lijekovima nisu dobile podršku poslanika iz Republike Srpske, zbog čega je upućen na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma, ali ni Kolegijum nije uspio postići saglasnost.

Predloženim zakonom propisuju se sastav, mandat, način odlučivanja i druge obaveze Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović upozorio je u više navrata da se u ovom zakonskom prijedlogu radi o očiglednom pokušaju prenošenja nadležnosti sa entiteta na nivo BiH jer je zdravstvo u isključivoj nadležnosti entiteta.

Savjet ministara BiH tražio je za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima hitnu proceduru, ali su oba doma Parlamentarne skupštine BiH odbila taj zahtjev i uputila ga u redovnu proceduru.

Poslanici bi trebalo da odluče i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SDA Šemsudin Mehmedović, a koji, takođe, na prošloj sjednici nije imao podršku iz Republike Srpske, zbog čega je prijedlog upućen na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma.

Cilj ovog zakona jeste izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja.

Na dnevnom redu u prvom čitanju se nalazi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut. On predlaže da se organi uprave koji ne postupe po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovore na pitanja poslanika i delegata, novčano kazne od 150 do 500 KM. Sankcije za nepostupanje organa uprave već su propisane u vezi sa brojnim pravnim i fizičkim licima, te se one samo proširuju na nepostupanje po zahtjevima PS BiH.

Poslanici bi trebalo da razmotre i dva izvještaja Kancelarije za reviziju institucija BiH – Upravljanje grantovima u institucijama BiH i Planiranje budžetskih rashoda u institucijama BiH.

Na dnevnom redu su, između ostalog, informacija Ministarstva bezbjednosti o procjeni i mogućnostima BiH po pitanju izbjegličke krize u regionu i EU, od 2. oktobra 2015. godine i dopuna ove informacije od 13. oktobra prošle godine.

Poslanici nisu podržali hitnu proceduru za RTV taksu

Zahtjev poslanika SDP-a Mirsada Mešića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Јavnom RTV sistemu BiH nije dobio potrebnu podršku poslanika iz Republike Srpske, zbog čega je upućen na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.

U raspravi o traženoj proceduri poslanici HDZ BiH Diana Zelenika i Nikola Lovrinović izrazili su protivljenje da predloženi zakon bude razmatran po hitnom postupku.

"Odbor sistema određuje način naplate RTV takse i nema potrebe da parlament to radi", istakla je Zelenika i pozvala poslanike da sankcionišu one koji ne rade posao za koji su plaćeni.

Prema Lovrinovićevim riječima, nema razloga da parlament ponovo mijenja i dopunjava zakon o RTV sistemu, a posebno ne po hitnom postupku.

Mešićevim prijedlogom predviđa se da se RTV taksa do kraja 2017. godine naplaćuje putem telekom operatera.

Uvesti red u dodjelu i trošenje grantova

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH stava su da treba uvesti više reda u podjelu i kontrolu trošenja grant sredstava koje dodjeljuju institucije BiH.

Predstavnički dom razmotrio je danas izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi upravljanje grantovima u institucijama BiH.

Revizijom učinka utvrđeno je da je sistem dodjele grantova neefikasan, da postoje problemi u planiranju i procedurama njihove dodjele, ali i u izvještavanju o utrošku grantova i ciljevima postignutim ovim sredstvima.

Institucije BiH od 2014. godine do kraja septembra prošle godine dodijelile su, uglavnom neprofitnim organizacijama, više od 66 miliona KM nepovratnih, grant sredstava.

Kancelarija za reviziju dala je 11 preporuka kako bi se poboljšale procedure dodjele i kontrole grant sredstava.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma podržala je ustavni osnov za ovaj zakon, ali ne i njegove principe.

Izvor: Srna