latinica  ћирилица
18/01/2017 |  09:11 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Јelavić ne vjeruje pravosuđu BiH

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ante Јelavić, za kojim je prije 10 godina raspisana međunarodna potjernica jer je u bjekstvu u Hrvatskoj, poručio je da ne misli da se vraća i da ne vjeruje pravosuđu u BiH.
Ante Јelavić (Foto: Dnevni list) -
Ante Јelavić (Foto: Dnevni list)

Јelavić je, povodom odbijenice pravosuđa Hrvatske da mu sudi u Zagrebu, rekao da je tražio da se taj predmet prebaci i ustupi kako bi se konačno riješilo ovo pitanje.

"I dalje mislim da nisam podrivao vojnu moć jer sam u to vrijeme s nule skupa sa Sakibom Mahmuljinom uspostavio Ministarstvo odbrane i zajedničku komandu. A onda je ispalo kako je ispalo", rekao je za "Dnevni avaz" Јelavić, protiv koga je Tužilaštvo BiH 2004. godine podiglo optužnicu za zloupotrebu položaja i podrivanje vojne i odbrambene moći.

Јelavić je rekao da je "bezbroj i više nego opravdanih razloga" zbog kojih ne želi da mu se sudi u BiH.

"Kako da vjerujem bosanskohercegovačkom pravosuđu kada sam uhapšen u četiri sata ujutro zbog pet stambenih kredita koje sam podijelio i koji se i danas dijele? Ni dan danas ne znam šta je tu pogrešno", istakao je Јelavić.

On je naveo da je u pritvoru proveo godinu i po, dok na istom sudu osumnjičeni za najteže ratne zločine ne provode ni 24 časa.

"Ne vjerujem bosanskohercegovačkom pravosuđu jer znam šta sam dolje doživio", dodao je Јelavić.

Izvor: Srna