latinica  ћирилица
18/01/2017 |  10:58 | Autor: RTRS

Mirjanić: Postepeno se prilagođavati evropskom zakonodavstvu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da se evropsko zakonodavstvo ne može jednostavno preslikati na domaće propise, odnosno na ekonomski i društveni sistem upravljanja u Srpskoj i BiH, ali da je postepeno prilagođavanje neophodno.
Stevo Mirjanić - Foto: SRNA
Stevo MirjanićFoto: SRNA

"Kočnica u ubrzanijem približavanju pravnim normama EU jeste koordinacija svih nivoa vlasti u BiH koja je decentralizovana država. Poljoprivredna politika je u nadležnosti entiteta, ali postoje strukture vlasti na nivou BiH koje bi rado centralizovale pitanja upravljanja agrarom kroz formiranje ministarstva poljoprivrede na BiH nivou, te donošenje različitih zakonskih i podzakonskih akata na državnom nivou", rekao je Mirjanić.

On je istakao da se Vlada Republike Srpske pokušava oduprijeti tim nastojanjima, ali i ocijenio da to nije lako u kontekstu političke i ekonomske situacije u kojoj se BiH nalazi.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske konstantno podržava aktivnosti udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske prema nadležnim organima BiH u svrhu aktiviranja zakonskih mjera zaštite domaće proizvodnje.

Mirjanić je rekao da je Ministarstvo više puta ukazivalo i iniciralo prema institucijama na nivou BiH pitanja koja su u vezi sa spoljnom trgovinom i zaštitom domaće proizvodnje, jer se ona tiču i unutrašnjih okolnosti poljoprivredne proizvodnje.

On je naveo da je Ministarstvo ukazivalo na potrebu donošenja odluka o sezonskim mjerama zaštite na koje ima pravo po osnovu važećeg zakona, zatim mjera unapređenja rada carinskih prelaza i strože kontrole robe na ulazu u BiH, adekvatnije praćenje informacija o tržištu, cijenama i kapacitetima, izmjena klasifikacije robe koja se u carinskim tarifama vodi pod "ostalo", tržišni standardi, uvođenje prelevmana i drugo.

Mirjanić je dodao da je jedna od mjera zaštite i uređenje unutrašnjeg tržišta u smislu uvezivanja primarnih proizvođača i prerađivača, postizanje većeg stepena finalizacije domaće proizvodnje, boljeg označavanja i pozicioniranja domaćih proizvoda na tržištu, te razni vidovi dodavanja vrijednosti domaćim proizvodima kroz agroturizam, sertifikaciju proizvodnje, sisteme direktne prodaje i slično.

"Ipak, i pored niza naših inicijativa trend ugrožavanja domaće proizvodnje se nastavlja, što se može vidjeti iz bilansa spoljnotrgovinskog poslovanja", zaključio je Mirjanić.

Izvor: Srna