latinica  ћирилица
18/01/2017 |  12:30 ⇒ 14:39 | Autor: RTRS

Reagovanja: Sankcije Dodiku su zamjena teza (VIDEO)

Sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku predstavljaju zamjenu teza, jer se upravo Dodik zalagao za odbranu temeljnih principa Dejtonskog sporazuma za razliku od bh. političara i predstavnika međunarodne zajednice koji su nastojali da degradiraju ovaj sporazum.
SAD uvele sankcije Dodiku (Foto: sanctionssearch.ofac.treas.gov) -
SAD uvele sankcije Dodiku (Foto: sanctionssearch.ofac.treas.gov)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić još juče je rekao da se Srbija neće pridružiti sankcijama protiv predsjednika Dodika.

- Vlada je ta koja kao kolegijalni organ odlučuje. Lično, ne znam kako da vam odgovorim. Da mi kažemo da Srbija zamrzava imovinu predsjedniku Republike Srpske i da mu ne damo da doputuje u Beograd, nije realno i to se neće dogoditi - rekao je Vučić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da su sankcije neprihvatljive i da, kako se pokazalo u praksi, nikada ne vode rješenju i napretku. Dodao je da je zabrinjavajuće da su sankcije kao rigidna, nedemokratska mjera, izrečene zbog poštovanja najviših demokratskih instituta, kakav je, recimo, referendum.

- Nije ovo prvi put da se nekom zvaničniku Republike Srpske izriču sankcije. I u prošlosti smo imali sankcije, pa čak i smjenu jednog predsjednika Republike i predsjednika Narodne skupštine. Kroz kontinuitet sankcija pokazalo se da to nikada nije vodilo napretku, ni socijalnom, ni ekonomskom, kao ni jačanju demokratskih kapaciteta. Sve nesuglasice i sve probleme moguće je riješiti jedino dijalogom - naglasio je predsjednik Narodne skupštine.

Savjetnik predsjednika Srpske Aleksandar Vranješ rekao je da su razlozi za stavljanje imena predsjednika Srpske na "crnu listu" neuvjerljivi. Dodao je da je predsjednik Dodik svu politiku posvetio sprovođenju Dejtonskog sporazuma, da bi ga sad upravo oni koji prekrajaju Dejton sankcionisali.

Uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske od strane vodećeg dijela evroatlantske međunarodne zajednice je njen najpogubniji čin bahatosti, arogancije i nasilništva, navodi se u pismu profesora Fakulteta političkih nauka u Banjalci, Emila Vlajkija.

- Treba biti istinski glup pa da se za referendum proziva isključivo Milorad Dodik. Ovim sankcijama, uspjeli su ostvariti temeljni srpski stav: Јedinstvo srpskog naroda i to sa obje strane Drine. Ovim su sankcijama otvorili oči svim Srbima koji su konačno shvatili da im je život u ovoj nemogućoj državi nemoguć. Ovim su sankcijama zapečatili sudbinu BiH. Od sada je referendum Srpske za konfederacijom, pa i osamostaljenjem, metaforički rečeno, pitanje dana - naveo je Vlajki.

Za predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Nedeljka Mitrovića, uvođenje sankcija predsjedniku Dodiku još jedan je dokaz pristrasnosti američke administracije.

I većina političkih analitičara smatra da je ovakav potez američke administracije nepotreban i da će dodatno usporiti evropski put BiH.