latinica  ћирилица
18/01/2017 |  12:31 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Sankcije SAD protiv Dodika - nedostojan potez koji su inicirale strane diplomate

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas u Sarajevu da sankcije SAD protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavljaju nedostojan potez koji su inicirale strane diplomate u BiH.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

"To više govori o njima nego o onome kome su upućene", rekla je Majkićeva novinarima.

Ona je izrazila uvjerenje da ove sankcije neće dugo ostati na snazi i kaže da je sigurna da će predsjednik Dodik nastaviti na najbolji način da brani i prezentuje stavove Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Majkićeva je konstatovala da u BiH još nije naučena lekcija da ako je samo jednome dobro, to nije dugotrajno, da treba da bude dobro svima.

"Svima koji likuju može se desiti da to bude kratkog daha. Podsjetiću vas kad se to dogodi", rekla je Majkićeva.

Poslanici stranaka iz Federacije BiH suprotnog su mišljenja.

Saša Magazinović iz SDP-a pozvao je predsjednika Srpske da podnese ostavku, ocijenivši da su sankcije Dodiku problem cijele BiH.

Sličnog stava je i Damir Bećirović iz DF-a, koji tvrdi da će sanckije Dodiku imati posljedice i po BiH.

"Biće interesantno da vidimo i koje će zemlje EU i članice NATO pratiti ove sankcije i kakva će situacija biti u regionu", dodao je Bećirović.

Poslanik SDA Sadik Ahmetović uvjeren je da će posljedice sankcija Dodiku trpjeti i građani Republike Srpske.

"Ovaj potez SAD logičan je slijed za sve one koji ruše Ustav BiH i rade na destrukciji i destabilizaciji BiH", rekao je Ahmetović, koji, takođe, smatra da je najbolje rješenje da Dodik podnese ostavku na mjesto predsjednika.

Izvor: Srna