latinica  ћирилица
18/01/2017 |  13:14 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

Anđelković: Sankcije Dodiku - potez protiv nove američke administracije

Uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku potez je odlazeće američke administracije koji je uperen možda i više protiv nove američke administracije nego protiv Dodika i neće imati dug vijek trajanja, ocijenio je analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

On je istakao da je potpuno jasno da politika koju je odlazeća američka administracija zastupala jeste politika izazivanja turbulencija na Balkanu i podrške ekstremističkim snagama koje su izazvale rat u BiH, a koje i danas prave haos na Bliskom istoku.

"To je jedna islamistička internacionala povezana sa nekim krugovima u Vašingtonu. Ta politika sa pobedom /novog predsjednika SAD/ Donalda Trampa doživljava potpuni poraz, a zagovornici tog haosa i na Balkanu i u Ukrajini, kao i na Bliskom istoku, pokušavaju da što više otežaju položaj Trampu, da mu naprave što više problema i da ga gurnu u konfrontaciju sa Rusijom i zemljama Bliskog istoka i na Balkanu", rekao je Anđelković Srni.

Anđelković kaže da je ova administracija povukla potez "koji je potpuno u skladu sa svim onim što su radili, a to je dolivanje ulja na vatru i pravljenje štete i sebi i drugima" i zaključio da će novi američki predsjednik Donald Tramp sa takvom politikom prestati.

"Najvažnije je da je Dodik dobro shvatio geopolitičke trendove, ko će u Americi pobediti i da je najveća opasnost i za Republiku Srpsku i za Balkan i Evropu islamski ekstremizam, koji ima podršku među nekim krugovima u Sarajevu i da se tome svemu odupreo", rekao je Anđelković.

On je istakao da je jasno da je Dodik principijelno branio Republiku Srpsku i srpske nacionalne interese, ali i evropsku civilizaciju jer interes Evrope je da se suzbije islamistička opasnost koja pritišće Evropu, Ameriku i Balkan.

"Ekstremističke islamističke organizacije imaju verovatno najsnažnija uporišta u Evropi - u BiH i na Kosovu, gde imaju podršku velikih delova lokalnih muslimanskih elita", naveo je Anđelković.

On je podsjetio da su u BiH muslimanski lideri poput Alije Izetbegovića bili tijesno povezani sa radikalnim islamizmom tokom ratova 1990-ih godina, te da ta spona postoji i danas.

Prema njegovim riječima, na taj način oni koje su određeni krugovi u Vašingtonu dugo podržavali, zapravo sarađuju sa neprijateljima i Amerike i Evrope.

"Verujem da će Trampova administracija to brzo shvatiti i početi energično da deluje protiv takvih centara ekstremističkog delovanja i u BiH i na Kosovu i Metohiji, odnosno protiv njihovih političkih pokrovitelja koji su, gotovo sam siguran, povezani sa ljudima kao što je Bakir Izetbegović", dodao je Anđelković.

On kaže da je primijetio da je Dodik sve to shvatao na vrijeme i energično se borio protiv toga, čime je radio ne samo u interesu Republike Srpske nego i u interesu Evrope i Amerike.

"Cinično je da ga Amerika danas kažnjava i sigurno je da nova američka administracija to neće dugo tolerisati", zaključio je Anđelković.

Izvor: Srna