latinica  ћирилица
18/01/2017 |  17:55 ⇒ 19/01/2017 | 08:33 | Autor: RTRS

Huškačke poruke iz FBiH - bez reakcije međunarodne zajednice (VIDEO)

Republika Srpska od svog osnivanja, često je bila meta organizovanih napada iz Sarajeva. U napadima je prednjačio bošnjački član Predsjedništva BiH, koji je nerijetko u svojim nastupima pozivao na ukidanje Srpske.
Huškačke izjave - Foto: RTRS
Huškačke izjaveFoto: RTRS

Napadi su u posljednje vrijeme ojačali, posebno nakon apelacije za ukidanje proslave Dana Republike.

Ipak, ono što najviše zabrinjava je nijemo posmatranje međunarodne zajednice na sve ove napade, jer je Izetbegović svojim porukama prizivao sukobe i rat u BiH. U tome su ga podržavali i bivši generali tzv. Armije BiH. Reagovanja međunarodnih faktora, na pozive za rat, iz neopravdanih razloga su izostajala.

"Neće se dopustiti sasvim sigurno da se na Balkanu dovedu stvari ponovo do konflikta, do destabilizacije regiona. Niko ozbiljan nije zainteresovan za takav razvoj događaja", rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Ipak, svojim djelima, Izetbegović nije dokazao da je zainteresovan za stabilnost i mir u BiH. Republika Srpska trn je u oku Izetbegoviću i bošnjačkoj političkoj i intelektualnoj eliti, posebno nakon referenduma.

"Mislim da će desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milošević prkose i kako to izgleda", izjavio je Izetbegović.

Iako je porukom, da će Dodik završiti kao Gadafi, Izetbegović praktično pozvao na njegovo ubistvo, reagovanja međunarodne zajednice nije bilo, kao ni mnogo puta prije i poslije.

Zasmetalo mu je i to što je Dodik najavio vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj i izvornom Dejtonskom sporazumu. Prizivao je vraćanje u 91. ali i u teške ratne godine. U tome nisu zaostajali ni ratni bošnjački generali.

General i bivši načelnik ratnog štaba tzv. Armije BiH Sefer Halilović rekao je da se nikome ne prijeti, ali i dodao da neće dopustiti da se odnese dio BiH bez "belaja".

"Dao sam sebi zavjet i nekoliko zadataka, prenositi istinu i boriti se za nju, prenos znanje razumijevanje budućim generacijama da ne bi prošle kao mnoge naše generacije, prije svega muslimana na području bivše Јugoslavije", izjavio je penzionisani general tzv. Armije BiH Atif Dudaković.

Čak i prijetnja ratom, nije zabrinula međunarodne zvaničnike. Izetbegović je i zvaničnu stranicu Predsjedništva BiH iskoristio za nasatavak propagande protiv Republike Srpske.

I ponovo su ratni pozivi ostali nezapaženi, a stalno vrijeđanje Republike Srpske kao međunarodno priznatog dijela BiH - nastavljeno je .

Ako ovome dodamo i mnogobrojne kvazikonferencije bošnjačkih intelektualaca sa temama - ukidanje Republike Srpske, Republika Srpska genocidna tvorevina, mapa Srpske na kojoj je prikazana kao genocidna država, jasno je da iz FBiH stižu ratnohuškačke poruke, na koje međunarodna zajednica ne reaguje. Možda im je to u redu, prema njihovom tumačenju Dejtona.